Terug

WAAR LIGGEN JOUW PRIORITEITEN?

Soms beseffen we niet wat er echt belangrijk is in het leven. Het is daarom goed om af en toe eens de balans op te maken van hetgeen écht invloed heeft op ons geluk en welzijn. Welke dingen zijn voor jou belangrijk in het leven?

Of het nu komt door Corona, een ongeval dat je leven compleet verandert, of een gebeurtenis die onherstelbare schade aanricht, vaak besef je pas hoe belangrijk iets is op het moment dat het er niet meer is.

Welke dingen zijn het belangrijkst zijn in jouw leven?

Uitdaging:

Leg uit waar de video over gaat.

Maak een ‘herinneringenpot’. Hoeveel mooie, kleine momenten kun je nog opnoemen van het afgelopen jaar? Je weet de grote dingen vast nog, maar ook de kleine dingen? Juist al die lieve, kleine dingen, waar je ook zo van hebt genoten, die weet je misschien niet meer. Daar is een leuke oplossing voor; herinneringenpot! Een pot waar je alle mooie momenten in verzamelt om aan het einde van het jaar op terug te kijken. Alle momenten die je leven vormt het komende jaar en die bepalen welke richting je in gaat, zowel groot als klein, komen in de pot. Je kunt je pot maken zoals je wilt.

Herinneringen pot, memory jar maken (3)

Stel jezelf de vraag: wat zijn in deze fase van mijn leven mijn prioriteiten? Waar wil ik energie aan besteden? Wat vind ik een waardevolle invulling van mijn leven. Als ik straks terugkijk op mijn leven, wat hoop ik dan tegen te komen? Wat is dan je antwoord?

Knip of scheur blanco papier in 40 stukken papier. Schijf de onderstaande prioriteiten over op deze papiertje; op elk papiertje 1. Leg dan een top-10 van de prioriteiten, waarbij je aan 1 de meeste waarde toekent (het belangrijkst vindt) . Staat jouw prioriteit er niet bij, voeg deze dan uiteraard toe aan de lijst. Wees eerlijk! Wat vind je echt belangrijk? Wat je voor je gevoel belangrijk zou behoren te vinden, is hier belangrijk.

Gezondheid
Gezinsleven
Geld
Seks
Werk
Carrière
Vrienden / kennissen
Familie
Alleen zijn / rust
Bezit (materiële zaken)
Kinderen
Gevoel van veiligheid
Opleiding
Prestige
Macht
Erkenning
Traditie / wortels
Tijd
Ontspanning / vrije tijd
Je ontspannen voelen / geen stress
Religie / spiritualiteit
Groei / ontwikkeling
Zorg voor anderen
Integriteit
Bewegen
Intellectuele groei
Creativiteit
Romantiek
Uiterlijk
Afwisseling / opwinding
Genot
Comfort / gemak
Maatschappelijke betrokkenheid

Kijk nog eens goed naar je tien prioriteiten. Stel nu een prioriteitenlijstje op van maximaal vijf prioriteiten. Als je deze prioriteiten breder kunt maken, doe dat dan. Dus staat er in je top vijf bijvoorbeeld ‘afvallen’, maar bedoel je dat je graag wilt afvallen om je gezonder en fitter te voelen, maak dan van ‘gezondheid’ je prioriteit.

Besteed jij veel tijd aan zaken die niet belangrijk voor je zijn, en te weinig tijd aan de zaken die je echt gelukkig en blij maken?