Terug

WAAROM PASTOOR JOHN STUDENTEN HET GRAF IN JAAGT

Nadenken over het leven, vanuit de plek voor de dood. Dat is het idee achter het bezinningsgraf voor studenten van pastoor John. Zou jij er in gaan liggen?

Bron: NOS op 3

Melissa Ketelaar (22) durfde het aan en ging erin liggen. Ze kreeg in een WhatsApp-groep een bericht doorgestuurd van vrienden over het graf, want die vonden het echt iets voor haar. “Er zijn vooraf flink wat grapjes over gemaakt. Zo vertelde ik mijn vriend dat ik verwachtte om ‘herrezen’ terug te komen”, zegt Melissa.

Pastoor John jaagt studenten het graf in

Nadenken over het leven, vanuit de plek voor de dood. Dat is het idee achter het bezinningsgraf voor studenten van pastoor John. Zou jij er in gaan liggen?

Gepostet von NOS op 3 am Freitag, 11. Oktober 2019

 Bezinningsgraf

De studente heeft 40 minuten in het graf gelegen. In die tijd dacht ze na over de dood, maar vooral over het leven. “Ik ben niet religieus, dus ik ga ervan uit dat het leven stopt als ik doodga. In het graf ging ik nadenken over wat voor mij echt belangrijk is. Mijn conclusie was dat dat mijn geliefden zijn.”

Melissa is gothic en ziet de ironie er wel van in: “Een goth die in een graf gaat liggen; dat is misschien wel heel typisch. Maar voor mij staat het echt los van elkaar. Dat ik gothic ben hoort bij mij, maar dat ik graag reflecteer op het leven, ook. En daar gaat het bij mediteren om.”

Het project is volgens pastoor John gericht op alle studenten, ongeacht hun achtergrond of geloof. “Drie moslimmeiden hebben erin gelegen en achteraf hebben we lang met elkaar nagepraat. Ze vertelden dat ze vanuit hun geloof worden aangespoord om elke dag een momentje stil te staan bij hun sterfelijkheid. Deze lichamelijke ervaring hielp hen daarbij.”

Zou jij in het graf gaan liggen? Waarom wel, waarom niet?

Wat vind je ervan dat iemand dit project verzint?

Wat is bezinning?