Terug

WANNEER BEN JE EEN HELD?

Wanneer krijgt iemand de titel held? Vaak zijn dit mensen die een bijzondere prestatie leveren dat ze onze bewondering verdienen. Dat kan zijn in de sport, de wetenschap, in de media, maar ook vroegere zeehelden.

“Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak”.

Een held blinkt dus vaak uit door moed en kracht. We willen je graag laten kennismaken met een aantal nationale en internationale helden.

MALALA YOUSAFZAI

Malala Yousafzai is geboren op 12 juli 1997 en is een bekende Pakistaanse heldin. Ze komt op voor kinderrechten van meisjes. Ze hield vanaf haar elfde een dagboek bij waarin ze schreef over de gewelddadigheden van de Taliban. Meisjes werden door de Taliban uitgesloten van het volgen van onderwijs. Terwijl ze op 9 oktober 2012 in de bus terugkeerde van school, werd Malala van zeer dichtbij in haar gezicht geschoten door een talibanstrijder. Malala is daarmee slachtoffer van een gruwelijke aanslag op haar leven. Dit omdat ze als meisje in Pakistan naar school ging en op kwam voor de rechten van meisjes in haar geboorteland. Ze overleeft de aanslag en haar verhaal gaat de hele wereld over.

In 2014 kreeg ze een Nobelprijs voor de Vrede omdat ze voor meisjes opkomt. Malala woont nu in London. Daar is ze afgelopen zomer afgestudeerd aan de prestigieuze universiteit van Oxford. In Engeland is het veiliger voor haar, want daar zijn minder extreme moslims die haar dood willen hebben.

Wat zou jij willen veranderen in deze wereld? Waar word je nou echt boos van?

 Wat vind jij belangrijker: een (nobel)prijs of de verandering?

ROSA PARKS

Rosa Louise Parks-McCauley is geboren op 04 februari 1913 en is een Amerikaanse heldin. Ze heeft gestreden als burgerrechtenactivisten. Het grootste gedeelte van haar leven heeft ze gewerkt als naaister. Begin jaren 50 ging Rosa zich actief inzetten voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Een beweging in de Verenigde Staten die opkwam voor een gelijke behandeling van Afro-Amerikanen.

Rosa is vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats, in het speciaal gereserveerde deel voor Afro-Amerikanen achterin de bus, af te staan aan een blanke passagier. Het gedeelte voor blanken voor in de bus was namelijk vol. Rosa kreeg hiervoor een boete. Toen ze ook de boete weigerde te betalen, werd ze gearresteerd voor verstoring van de openbare orde. Nadat Martin Luther King (…over helden gesproken) lucht kreeg van dit verhaal, startte hij een busboycot die uiteindelijke leidde tot afschaffing van de kleurscheiding in bussen.

Wat vind jij van het verschil dat Rosa heeft gemaakt?

Welke rechtvaardige actie(s) heb jij ooit gedaan?

SUZANNE UNCK

Suzanne Unck is 48 jaar en woonachtig in Huis ter Heide. Suzanne is één van de 135 Nederlandse proefpersonen voor het coronavaccin. Ze heeft zich vrijwillig opgegeven en zich in september 2020 laten injecteren met het vaccin van de Farmaceut Johnson & Johnson. Al de gehele coronacrisis heeft Suzanne zich machteloos gevoeld. Ze ziet dit als een uitgelezen kans om iets bij te dragen. Om iets te doen om deze nare situatie te veranderen.

Van te voren heeft Suzanne zich grondig laten informeren. Na gesprekken met allerlei specialisten had ze vertrouwen in de wetenschap. Ze is tijdens het onderzoek verzekerd en aan het eind van het onderzoek ontvangt ze een onkostenvergoeding die kan oplopen tot 4700 euro. In een contract is vastgelegd dat Suzanne op ieder moment kan stoppen met haar deelname aan het onderzoek.

Vind jij de deelname van Suzanne een heldendaad of is ze knettergek?

JIJ KUNT OOK EEN HELD ZIJN!

Bij moed denk je misschien alleen aan helden of heldinnen. Wist je dat jij ook een held kunt zijn. Jij die jouw leven aangaat. Jij die geen genoegen neemt met hoe het nu is. Moed is hierin van belang.

Moed vraagt je om ……

Omdat je weet dat het niet klopt. Omdat je weet dat het genoeg is. Omdat je weet dat het zo niet langer kan. Omdat je verantwoordelijkheid wil nemen voor jouw leven en deze niet wil neerleggen bij een ander. Om al deze redenen ben jij moedig en noemen we jou een HELD!