Terug

WAT BETEKENT RESPECT VOOR JOU?

Er is één ding dat iedereen wil: door anderen met respect behandeld worden. Maar wat is respect? Wat zijn de kenmerken van een respectvolle behandeling? Wat betekent het eigenlijk als je respect hebt voor iemand of iets? Is dat belangrijk?

Wat is respect?

Wat betekent respect eigenlijk in je contacten, de zorg voor elkaar, de manier waarop we samen leven en werken? Hoe ga je om met mensen die anders denken, leven, werken, dromen, geloven en handelen dan jij? Hoe geef je respect vorm in je dagelijks leven, in contact met huisgenoten, vrienden, buren, collega’s en stadgenoten en op social media? Wat is jouw ideaal en wat kun je doen om dit dichterbij te brengen?

Allemaal vragen waar je over zou moeten nadenken. Het zijn grootse vragen. Vragen die je soms niet in een korte tijd kunt beantwoorden. Ze zijn belangrijk genoeg om er goed over na te denken voor je echt een mening kunt vormen. Om een mening te vormen helpt het om met anderen over dit soort onderwerpen te praten; in een dialoog.

Wat is een dialoog?

Een dialoog is een gesprek waarin je elkaar niet proberen te overtuigen van het eigen gelijk of van een mening, zoals het geval is in een discussie of debat, maar waarin iedereen ruimte voor elkaar maakt. Ruimte voor verschillende zienswijzen, voor werkelijk andere en/of ideeën en meningen, voor gevoelens en behoeften, voor stilte en inspiratie. Ruimte ook voor het onderzoeken van aannames en overtuigingen. Een dialoog, kortom, helpt ons elkaar en onszelf beter te begrijpen.

Praten we echt genoeg met elkaar, zoals in een dialoog zoals hierboven beschreven? Waarom vind je dat?

Wat kan een dialoog met iemand met een andere mening, gevoel of behoefte je opleveren?

Rappende Meiden is een duo bestaande uit Gwendolynn (1989) en Carlijn (1996) , die na een ontmoeting via Youtube een samenwerking zijn gestart. De twee veroveren met gewaagde, gevoelige teksten, melodische refreinen en een overtuigende performance een verdiende plaats in het muziekcircuit.  #RESPECT RIJKER DOOR TE DELEN 

Waarom praten we niet vaker echt met elkaar?

Ben je eens met de titel van de rappende meiden: #RESPECT RIJKER DOOR TE DELEN?

“Respect is dat je meer van iemand wilt weten in plaats van bij je eerste (voor)oordeel blijven.”

Wat betekent respect voor jou?

GedichtenEnWijsheden.nl - Spreuk: Respect is voor diegene die het ...

Wat vind jij van bovenstaande uitspraak? Verdien jij respect?

Jij verdient respect.. verdient een ander dat respect ook?

Respect...

Uitdaging:

Ga met elkaar in gesprek; met een klasgenoot die je (nog) niet zo goed kent of met een student van een andere opleiding. Je kunt onderstaand gespreksformulier gebruiken. Veel plezier!