Terug

WAT BETEKENT RESPECT?

Wat versta jij onder respect? Betekent respect voor iedereen hetzelfde? Wist je dat het woord Respect vrij vertaald Opnieuw Kijken betekent?


Week van Respect – 9 t/m 15 november 2020

Respect; Opnieuw Kijken

Het woord Respect betekent eigenlijk opnieuw kijken; Re = opnieuw, Spectare = kijken. Bij het woord respect denken we vaak aan het ‘waarderen’ van elkaars normen en waarden, meningen en bijvoorbeeld manier van leven. Dat we allemaal niet op elkaar lijken en dat er verschillen zijn is op zich prima. De kunst is ondanks al onze verschillen toch met elkaar te kunnen leven en elkaar te tolereren, liever nog zelfs accepteren.

Respect is eigenlijk een soort werkwoord; naar elkaar blijven kijken en durven onderzoeken of je nog steeds vindt wat je eerder vond. Respect is opnieuw naar jezelf durven kijken, je eigen mening, maar ook dat van een nader in hun perspectief durven zien.

Ervaren, proberen, ontmoeten en opnieuw kijken

Zelf ervaren is een van de belangrijkste manieren om te leren. Door zelf nieuwe dingen uit te proberen, mensen te leren kennen, eens in een ander zijn schoenen te staan en te leren van je fouten, leer je het meest!

Het is goed om een mening te hebben en te delen. Blijf wel altijd kritisch naar je meningen kijken; kijk regelmatig opnieuw!

Meningen

Een mening is wat je zelf vindt van bepaalde dingen. Iedereen heeft meningen en deze komen ergens vandaag. Sommige meningen krijg je van thuis mee, andere voel je gewoon diep van binnen, weer andere leer je uit ervaringen. Je mening wordt beïnvloed door bijvoorbeeld social media of je vrienden.

Aanname

Een aanname is wat jij denkt dat waar is; iets wat jij graag wil zien, horen of voelen. Dat is soms iets anders dan de waarheid. Iedereen heeft aannames! Maar let op; aannames kunnen gebaseerd zijn op vooroordelen.

Welke aanname heb jij wel gedaan wat eigenlijk een vooroordeel bleek? Dus; heb jij wel eens een mening gehad over iemand zonder dat je wist of het waar was?

Wat had je anders kunnen doen?

Wat neem je hieruit mee naar een andere situatie?

Bron; Respect Foundation- Week van Respect, Respect leskanaal, LessonUp

Dat opnieuw kijken; lukt dat denk je?