Wat doe je als je iemand op straat zijn hond een trap ziet geven?

Loop je door, blijf je staan, ga je erop af? Vinden we niet oké toch?? En al die andere dieren dan die leed hebben, omdat wij zo graag een stukje vlees eten? Het leed van die dieren zien we vaak niet en dat maakt het makkelijker. Dooreten, stoppen met vlees of minderen.. Het kan allemaal, maar wat kies jij?


Die hond vinden we al snel zielig. Is het wel oké als we dan bij andere dieren wel leed toelaten? Denk aan biggen die onverdoofd moeten verduren hoe hun krulstaart wordt afgefikt,  kalfjes die direct na hun geboorte bij hun moeder worden weggehaald,  onthoornde lammetjes die nog voor hun eerste verjaardag onverdoofd geslacht worden,  donzige kuikens die in zes weken vetgemest worden tot plofkip.   We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per DAG.

Scan de QR code en luister de podcast.

Je hebt geluisterd naar de podcast. Deze jongen zegt vooral ‘stoppen!’ Wat vind jij ? Heb je er zelf een mening over? Welke?

Deze short movie laat de link tussen vlees eten en ontbossing zien

Het is niet altijd makkelijk om grote wereldproblemen te begrijpen. Vaak lijken ze erg ver-van-je-bed en is het moeilijk om je een beeld te vormen bij wat er nou écht gaande is op grote schaal. Gelukkig zijn er heel wat videomakers en grafische ontwerpers die complexe materie op een visuele, hapklare manier kunnen weergeven. Kijk maar naar deze korte film, die de link tussen vlees eten en ontbossing laat zien.

Je hebt de podcast geluisterd en de short movie bekeken. Beide verhalen pleiten voor minder of zelfs liefst geen vlees. Natuurlijk zijn er ook voorstanders! Naast dat velen het lekker vinden, zou vlees ook goed voor je zijn. Zo zegt het voedingscentrum dat vlees waardevolle stoffen in hoge concentraties bevat voor het functioneren van het menselijk lichaam – als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Bouwstoffen in vlees zijn (onder meer) vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink.

De jongen die de podcast inspreekt, zegt: ‘Je moet niets van mij. Maar vraag jezelf af: als technologie over vijftig jaar de intensieve veehouderij overbodig heeft gemaakt, en je kleinkind vraagt jou hoe lang jij nog aan zoiets akeligs hebt bijgedragen, wat wil je dan zeggen? Dat je in 2022 besloot dat het niet langer kon.’

Wat wil jij je (klein)kinderen later zeggen?