Wat doet lachgas met je?

Op straat vind je regelmatig lachgaspatronen en lege ballonnen. Waarom is het gebruik van lachgas ineens zo populair? Is het gevaarlijk om te gebruiken? Ja dus… vorige week was nog in het nieuws dat er veel ongelukken gebeuren waarbij lachgas in het spel is.

Door veelvuldig gebruik van lachgas kunnen bloedstolsels een hartinfarct veroorzaken. Ook het totale aantal verkeersincidenten met lachgasgebruik blijft volgens de politie zorgwekkend hoog. Tot en met oktober waren dat er dit jaar 3518. Dat is veel!!!!

Lachgas gevonden op plaats ongeluk in Helmond waarbij 3 tieners omkwamen

De botsing in Helmond vond zaterdag kort na middernacht plaats (foto: Harrie Grijseels/SQ Vision).
De botsing in Helmond vond zaterdag kort na middernacht plaats (foto: Harrie Grijseels/SQ Vision).

Bron; Omroep Brabant

14 november 2021: De dodelijke slachtoffers zijn twee jongens van 15 en 16 jaar oud uit Eindhoven en een 16-jarige uit Nuenen. De Nuenenaar bestuurde de auto op het moment van het ongeluk, zo laat de politie weten. Het zwaargewonde slachtoffer is een 15-jarige Eindhovenaar. Op de plaats waar zaterdagnacht drie tieners om het leven kwamen in Helmond is een fles lachgas gevonden. 

Is lachgas onschuldig?

Kabinet wil verbod op lachgas voor recreatief gebruik | NOS
Lachgas; een drug die veel jongeren ten onrechte nog altijd als relatief onschuldig zien.

In totaal gebeurden er de afgelopen drie jaar bijna 1800 ongelukken waarbij lachgas waarschijnlijk een rol speelde. Dat zijn ongelukken met doden en gewonden, maar ook aanrijdingen met alleen blikschade.

Wat is lachgas?

Waarom gebruiken jongeren het eigenlijk achter het stuur?

Wat is er volgens jou tegen te doen?

Als je één ballonnetje gebruikt hebt, neem dan zeker twee uur niet deel aan het verkeer

Rob Otten – Verslavingszorg Noord Nederland

Partydrug

Lachgas is verslavender dan gedacht: ‘Het is geen onschuldig middel’

Wat zijn de gevaren?

Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen.

In onderstaand beeldverhaal wordt heel helder wat er leuk is aan lachgas, maar ook waarom het kabinet het wil verbieden. Lachgas gebruiken is namelijk echt gevaarlijk.

Waarom zou je voor een paar minuten een lachbui of een korte, sterke roes lachgas gebruiken, terwijl er zoveel gevaren aan kleven?

Wat kun je doen als je je zorgen maakt over vrienden die voor jouw gevoel teveel en/of te vaak lachgas gebruiken?