Terug

HET WAS MAAR EEN GRAPJE!! ECHT?!

Het is vandaag internationale dag tegen racisme. Weet jij wat racisme met mensen doet?

We zijn allemaal gelijk en hebben allemaal dezelfde rechten. Ongeacht onze etnische achtergrond, nationaliteit, godsdienst, opvattingen, sekse, taal, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, leeftijd, gezondheid of wat dan ook. Toch is er nog racisme in de wereld en wordt er gediscrimineerd. Discriminatie zorgt voor ongelijkheid en uitsluiting van individuen en groepen. Het treft migranten, minderheden, vrouwen en mensen met een beperking, een andere huidskleur, een ander geloof of een andere seksuele voorkeur.

Op 21 maart is het de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. 

Deze dag is uitgeroepen in 1960 door de Verenigde Naties. Er is namelijk nog veel racisme en er wordt nog steeds gediscrimineerd.

De Racisme Kennistest

Bron: BNNVARA op NPOstart

Zo 21 mrt 19:40 – Seizoen 1 Afl. 1 – De Racisme Kennistest

Quiz De racisme kennistest is zondag 21 maart te zien op NPO 3

‘Het was maar een grapje’, is vaak het antwoord wanneer je iemand aanspreekt op een racistische opmerking of ‘grap’. Niemand praat er graag over en er is nog veel onbekend, maar één ding is zeker: Racisme is er en iedereen heeft ermee te maken. De gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, polariserend, emotioneel of worden vermeden. Maar waarom vinden mensen het zo moeilijk om erover te praten? Waar komt racisme vandaan? En kunnen we er met z’n allen iets aan doen om racisme uit te bannen en een leefomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt? Met de quiz vergroot je je kennis en krijg je tools om ermee om te gaan.

En? Welke inzichten heb jij gekregen?