Wat een bijzondere dag, wat een impact!

Donderdag 3 november was een bijzondere dag op ROC Friese Poort in Emmeloord. Alle, op die dag, aanwezige studenten en docenten kwamen in actie voor thema’s als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en gezondheid. Het ging over mindset, teamwork, uit je comfort zone gaan en iets doen voor een ander. Als klap op de vuurpijl; koningin Maxima kwam ook langs om een workshop te volgen en om in gesprek te gaan met studenten over mentale gezondheid.


Bekijk hier de aftermovie:

https://youtu.be/BydoAz6NQgs

Hoog bezoek!

Hare Majesteit Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verrasten studenten van ROC Friese Poort in Emmeloord donderdag 3 november met een werkbezoek.


Ze namen deel aan een workshop over mentale gezondheid tijdens de Young Impact school take-over: een dag waar talentontwikkeling en het stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid bij jongeren centraal stond. Zo’n 750 studenten volgden gedurende de dag workshops, inspiratielessen en challenges rondom onder andere klimaat, gelijke kansen, maatschappij en mentale gezondheid. Het werkbezoek stond in het teken van de mentale gezondheid van jongeren en is onderdeel van de landelijke aanpak ‘Mentale Gezondheid: Van Ons Allemaal’. De “Mental Meetup” vormt het startschot van een landelijke beweging om mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar te maken en te verbeteren. 

Goed gesprek 

Samen met ruim twintig studenten spraken Koningin Máxima en de staatsecretaris over wat nodig is om mentaal gezond te blijven en welke rol de school daarbij kan spelen. Aansluitend maakten de studenten een kunstwerk van scherven met daarop hun zorgen geschreven. De kunstwerken worden uiteindelijk in de school opgehangen. Hiermee inspireren zij elke dag zichzelf en hun medestudenten om te werken aan hun mentale gezondheid. “De dag heeft echt indruk op mij gemaakt. De workshops en sprekers waren goed geregeld. Vooral het tegels gooien en daarna de schreven gebruiken voor een schilderij was gaaf!”, aldus een student. Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. 

Iets betekenen voor een ander is ook een vak 

Met de school take-over wil Young Impact jonge mensen stimuleren zich in te zetten voor de maatschappij en een ander. Precies waar ROC Friese Poort zich ook hard voor maakt. “Een belangrijke reden voor ons om mee te doen aan de take-over van Young Impact, is dat het zo goed past bij onze visie op onderwijs. Bij ons leren studenten meer dan een vak. Hun persoonlijke ontwikkeling vinden we net zo belangrijk. Studenten leren ook wat ze kunnen betekenen voor een ander en hoe ze hun talenten in kunnen zetten voor een duurzame en sociale wereld. Iets betekenen voor een ander is ook een vak! ROC Friese Poort is een van de eerste mbo-instellingen die maatschappelijke diensttijd onderdeel heeft gemaakt van haar onderwijsvisie op burgerschap. Studenten leveren dan een bijdrage aan de samenleving door er minimaal twee weken ervaring in op te doen.”, vertelt Stéphanie Reijntjens, programmaleider Brede Vorming bij ROC Friese Poort. 

Young Impact 

Young Impact is een landelijke jongerenbeweging die jongeren wil stimuleren in actie te komen om de wereld positief te veranderen, voor hun omgeving en voor henzelf. Aan de hand van de thema’s klimaat, diversiteit, gelijke kansen, maatschappij en mentale gezondheid wil Young Impact jongeren tijdens workshops uit hun comfortzone halen en laten ontdekken wat ze echt belangrijk vinden. Aansluitend gaan de jongeren aan de slag met een ‘mega challenge’ zodat zij zelf ervaren dat ze een verschil kunnen maken. De take-over bij ROC Friese Poort is de eerste op een mbo-school. 

“Vandaag mogen wij zeggen wat we vinden! Op social media wordt er vaak over jongeren gepraat, maar nu zitten wij ook aan tafel en kunnen we vertellen wat het voor ons betekent. Heel bijzonder om te zien dat dus ook Koningin Máxima dit belangrijk vindt.”, aldus Idwer, een student na afloop van de Take Over.

Take over reflectieles