Terug

WAT IK LEERDE ALS NAZI-KIND

“We werden uitgekozen op intelligentie, moed en raskenmerken; Nederlandse jongens, opgeleid om ooit hooggeplaatste nazi’s te worden. “

Als kind werd Dick Woudenberg, zoon van NSB-topman Hendrik-Jan Woudenberg, opgeleid aan de nationaal-socialistische Reichsschule. De leerlingen van deze school werden uitgekozen op intelligentie, moed en raskenmerken: Nederlandse jongens, opgeleid om ooit hooggeplaatste nazi’s te worden.

De Reichsschule voor jongens - Andere Tijden

Dick Woudenberg worstelt jaren om in het reine te komen met zijn verleden: “Je zou het een existentiële verwarring kunnen noemen, gepaard met een intens schuldgevoel. Hoewel jong en onbeduidend, ben ik toch een raderwerkje geweest in die grote machinerie. En schaamtegevoel, dat ik nog leefde terwijl er heel veel mensen zijn gesneuveld als slachtoffer van deze waanzin. Maar ik had ook een loyaliteitsconflict met mijn ouders. Ik hield van hen, maar ik dacht wel: jullie hebben mij toch op het verkeerde pad gezet.”

Tekst en research: Carolien Brugsma 
Samenstelling en regie: Paul Ruigrok

Bekijk hier de bijzondere video van ex-nazi Dick Woudenberg. In de video van Vrij Nederland vertelt de man wat hij leerde toen de oorlog afgelopen was.

Wat ik leerde als nazi-kind

Luister naar deze ex-nazi (88) en leer wat hij leerde.

Gepostet von Vrij Nederland am Montag, 1. Mai 2017

Welke les leerde hij?

Wat vind je van de les die hij leerde?