Wat is een vertrouwenspersoon?

Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht als je je om welke reden dan ook niet veilig voelt op school.


Voel jij je veilig op school? Laten we hopen van wel. Dat vinden we bij ROC Friese Poort erg belangrijk. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Als je je, om welke reden dan ook, niet veilig voelt op school kun je naar een vertrouwenspersoon. Bijvoorbeeld omdat je wordt gepest of bedreigd. Of omdat er verbaal, lichamelijk of seksueel geweld wordt gebruikt. Ook als je denkt dat je gediscrimineerd of onterecht behandeld wordt, kan je bij de vertrouwenspersoon terecht.

Wanneer ga je naar een vertrouwenspersoon?

School moet een plek zijn waar je je veilig voelt. Toch gebeuren er helaas soms dingen op school of thuis waardoor school helemaal niet een plek is waar je je veilig voelt of tot leren komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wil je dat iets stopt of verandert?

Loop je thuis of op school ergens tegenaan, zoals bijvoorbeeld seksuele intimidatie, geweld of discriminatie? Dan kun je altijd in gesprek gaan met je studiebegeleider. Wil je er over praten, maar kun of wil je je verhaal niet bij je docent of studiebegeleider kwijt? Dan kun je altijd terecht bij de vertrouwenspersoon. Hij of zij staat voor je klaar en kijkt samen met jou naar een oplossing.

Heb je een klacht? Praat eerst met degene met wie je een probleem hebt. Lukt of durf je dat niet en kom je er niet uit? Ook dan kun je contact zoeken met de vertrouwenspersoon.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon luistert rustig naar je verhaal. Hij of zij doet dat zonder oordelend te zijn. Als je je verhaal hebt verteld, ga je samen op zoek naar een oplossing of naar de verstandigste stap die gezet kan worden. Je houdt zelf de regie. dat is echt belangrijk; jij bepaalt! De vertrouwenspersoon is er dus om naar je te luisteren, met je mee te denken, misschien te stimuleren bepaalde stappen te zetten of daar waar nodig en het mogelijk is, je te helpen.

Goed te weten: Alles wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt is vertrouwelijk.

Hoe vind je de vertrouwenspersoon van jouw school?

Je kunt de namen ook vinden door op de poortal van de Friese Poort op ‘Snel naar” te klikken. Daar vind je onderaan de lijst de namen en gegevens van de vertrouwenspersonen van jouw vestiging.

Natuurlijk weet jouw studiebegeleider ook wie de vertrouwenspersonen op jouw vestiging zijn. Als je wilt, kun je hem of haar uiteraard ook vragen.