Je wilt dat het stopt?

Je wilt dat iets stopt, maar je kunt of wilt er niet over praten met je studieloopbaanbegeleider of docent? Dan kun je naar een vertrouwenspersoon. Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht als je je om welke reden dan ook niet veilig voelt op school.


Voel jij je veilig op school? We hopen natuurlijk van wel. Veiligheid is voor iedereen erg belangrijk. Helaas zijn er ook studenten die zich helemaal niet zo prettig voelen op school. Er zijn studenten die grote zorgen hebben, gepest worden of zelfs te maken hebben met verbaal, lichamelijk of seksueel geweld, waardoor naar school gaan niet meer lukt. Dan kun je altijd terecht bij de vertrouwenspersoon van de school. Ook als je denkt dat je gediscrimineerd of onterecht behandeld wordt, kan je bij de vertrouwenspersoon terecht.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon luistert rustig naar je verhaal. Hij of zij doet dat zonder oordelend te zijn. Als je je verhaal hebt verteld, ga je samen op zoek naar een oplossing of naar de verstandigste stap die gezet kan worden. Je houdt zelf de regie. Dat is echt belangrijk; jij bepaalt! De vertrouwenspersoon is er dus om naar je te luisteren, met je mee te denken, misschien te stimuleren bepaalde stappen te zetten of daar waar nodig en het mogelijk is, je te helpen.

Goed te weten: Alles wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt is vertrouwelijk.

Wanneer ga je naar een vertrouwenspersoon?

School moet een plek zijn waar je je veilig voelt. Toch gebeuren er helaas soms dingen op school of thuis waardoor school helemaal niet een plek is waar je je veilig voelt of tot leren komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Loop je thuis of op school ergens tegenaan, zoals bijvoorbeeld seksuele intimidatie, geweld of discriminatie? Dan kun je altijd in gesprek gaan met je studiebegeleider. Wil je er over praten, maar kun of wil je je verhaal niet bij je docent of studiebegeleider kwijt? Dan kun je altijd terecht bij de vertrouwenspersoon.

Wil je dat iets stopt of verandert?

Hij of zij staat voor je klaar en kijkt samen met jou naar een mogelijke oplossing.

Heb je een klacht? Praat eerst met degene met wie je een probleem hebt. Lukt of durf je dat niet of kom je er toch niet uit? Ook dan kun je contact zoeken met de vertrouwenspersoon.

Hoe vind je de vertrouwenspersoon van jouw school?

Je kunt de namen ook vinden door op de poortal van Firda op ‘Snel naar” te klikken. Daar vind je onderaan de lijst de namen en gegevens van de vertrouwenspersonen van jouw college.

Natuurlijk weet jouw studiebegeleider ook wie de vertrouwenspersonen op jouw college zijn. Als je wilt, kun je hem of haar uiteraard ook vragen. Ook bij de receptie weten ze waar de vertrouwenspersonen te vinden zijn.