Wat kost een pakje dat je retour stuurt?

De retourindustrie onder de loep


Voor 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis. Online winkelen en retour sturen was nog nooit zó makkelijk. Als het product je niet bevalt, dan stuur je het toch gewoon gratis terug? Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? Wat is het échte prijskaartje van ons retourgedrag?

Wat gebeurt er eigenlijk met je pakketje nadat je het hebt teruggestuurd? Beseffen we wel dat door ons retourgedrag veel spullen worden vernietigd of in het buitenland terechtkomen?

VPRO Tegenlicht zoekt het uit en neemt de retourindustrie onder de loep.

Bijna iedereen (of jij niet?) koopt wel eens iets online. En ook bijna iedereen stuurt wel een een pakje retour. Het wordt ons klanten immers steeds makkelijker gemaakt doordat het retourneren ook nog vaak kosteloos is en daarnaast wordt het pakje vaak ook nog eens thuis opgehaald. Alles om de klant het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wat betekent duurzaamheid?

Vind jij duurzaam leven belangrijk? Waarom?

Is het hele concept van online kopen en makkelijk retourneren duurzaam?

Wat zijn de gevolgen als jij een pakje retour stuurt? Noem eens op wat er allemaal met je pakje gebeurt.

Waarom laten de regels het makkelijk retourneren met alle gevolgen van dien eigenlijk toe? Kunnen die regels niet gewoon veranderd?

Wat is volgens jou de oplossing?


SCG 12 Verantwoorde consumptie en productie

Er komen steeds meer mensen op onze planeet. En de planeet, die groeit niet mee. 

Daarom is afgesproken dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2015. En dat er minder troep in de natuur terechtkomt. De Nederlandse overheid wil ook dat in 2050 al ons afval een tweede leven krijgt. Spullen moeten dus zo worden gemaakt dat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Want dan hebben we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig. Circulaire economie, heet dat.

Bedrijven gooien steeds minder afval weg. Dat geldt niet voor de mensen thuis. Daar werd in 2021 meer weggegooid dan het jaar ervoor, gemiddeld 562 kilo afval per persoon. De hoeveelheid voedselverspilling per persoon is de afgelopen jaren trouwens wel afgenomen.