Wat lees jij?

Lezen is leuk, maar wat lees je dan? Krijg je wel eens tips van anderen? Hoe fijn is het te weten wat andere jongeren graag lezen en zo nieuwe leestips voor jezelf te ontdekken? Dus.. wat lees jij deze week?


Een boek pakken en gaan lezen. Dat is nogal wat. Veel jongeren vinden het heerlijk, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn jongeren die vinden dat het tijd en energie kost , terwijl ze dat denken niet te hebben. Er is te veel anders te doen, de afleiding is overal. Met Instagram, TikTok en Netflix op je telefoon is je tijd zo vol. Terwijl lezen tegenwoordig best belangrijk is.

Hoeveel boeken heb jij in je hele leven gelezen? Denk even goed na. Als dat er niet zoveel zijn en je bent jonger dan twintig, dan ben je absoluut niet de enige. Het is een aanrader om het wel te doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Waarom zou je lezen?

1. Woordenschat

Mensen die regelmatig een boek lezen, ontwikkelen een brede woordenschat en kunnen vaak makkelijker uit hun woorden komen. Het goed kunnen verwoorden hoe je je bijvoorbeeld voelt, kan dan ook een flinke boost voor je zelfvertrouwen zijn! Des te meer je leest, des te meer woorden je natuurlijk leert kennen. Dit kan bovendien je schrijfvaardigheid verbeteren.

2. Focus en concentratie

Voor een goed boek moet je echt even de tijd nemen, even goed voor gaan zitten. Dit kan voor sommigen nogal lastig zijn, maar als je leert jezelf volledig af te sluiten van de wereld en echt even in een boek duikt kan dit je concentratievermogen op den duur verbeteren.

3. Verbeelding

Het lezen van boeken dwingt jouw hersenen om een beeld te creëren bij het verhaal dat je leest. Hiermee train je je verbeeldingskracht; je spreekt letterlijk tot de verbeelding!

4. Slimmer

Door te lezen neem je veel informatie op waardoor je je (basis)kennis vergroot. Uit onderzoek blijkt dan ook dat fanatieke lezers beter begrijpen hoe bepaalde zaken en/of mensen in elkaar steken.

5. Stress

Ja, het is echt waar: uit onderzoek is gebleken dat lezen stress kan verminderen… Mensen die meewerkten aan het onderzoek hoefden maar zes minuten te lezen, voordat hun hartslag vertraagde en hun spieren ontspanden! Dus druk in je hoofd? Gun jezelf even een leeskwartiertje!

6. Beter geheugen

Wanneer je leest, heb je meer tijd om na te denken. Zo onthoud je bijvoorbeeld kleine details over alle personages. Denk aan naam, leeftijd, hobby(’s) en uiterlijke kenmerken. Je traint onbewust je kortetermijngeheugen en hoeft er vrijwel geen moeite voor te doen!

7. Interessant

En misschien nog wel de leukste van allemaal; lezen maakt je interessant! We weten inmiddels dat je van lezen slimmer wordt. Je doet namelijk kennis op die je kunt gebruiken in gesprekken, bijvoorbeeld met een leuke date. Dit maakt jou natuurlijk hartstikke aantrekkelijk! Dus hup, duik in dat boek!

8. Lezen is gratis!

Je kunt bij de bibliotheek een boek lenen of wellicht heeft een vriend of vriendin een boek voor je te leen. In principe kost lezen niets! Ook op school staan kasten met boeken die je mag lezen!

Door te lezen ontmoet je mensen.


”Lezen is zo’n mooie kunstvorm, net zoals een schilderij”, vindt Tim Hofman. “Daarnaast is het goed voor je hoofd”. Literatuur leert je op een bepaalde manier denken. Als je een keer op pad wil met een drugsdealer, dan moet je dat niet in het echt doen – je kunt ’t ervaren door erover te lezen. Misschien denk je dat je homoseksueel of lesbisch bent en vind je het moeilijk om daar met vrienden of familie over te praten. In boeken kun je je identificeren met personages, waardoor je je inbeeldt hoe het is om iemand te zijn en hoe je je daarbij voelt.

“Van boeken word je een beter mens, een empathischer mens”, vindt schrijver Mano Bouzamour (27) . “Je begrijpt jezelf beter, je begrijpt anderen beter en daardoor de wereld.” Je zet tegenwoordig misschien sneller een filmpje op dan dat je aan een boek begint, maar in een boek leer je een personage veel gedetailleerder kennen. Je komt in aanraking met mensen die je misschien in het ‘echte’ leven niet zo snel zou ontmoeten.”

De Luister- en Thuisbieb

De Luister- en ThuisBieb is een app met 100 e-books voor iedereen. Ook als je geen lid van de Bibliotheek bent, kun je nu gratis boeken luisteren en lezen. Je kunt via de link hieronder gratis deze app downloaden.

Veel lees- en luisterplezier!