Terug

WAT WEET JIJ VAN D66?

Weet jij het verschil tussen de verschillende politieke partijen in Nederland? VVD, GroenLinks, CDA, PVV, SP, waar staan zij voor en wat zijn hun standpunten? Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren een mening hebben, maar eigenlijk maar bar weinig weten van de verschillen tussen de partijen. Jongeren vinden het ook vaak moeilijk hun mening te onderbouwen met echte argumenten. Geldt dat ook voor jou? Een ander napraten is natuurlijk ook een optie, maar wil je dat? Politiek gaat over jouw toekomst!

Iedere week staat hier een andere politieke partij centraal. Om een mening te kunnen vormen heb je informatie nodig. Je maakt kennis met een aantal standpunten van de verschillende politieke partijen. Hoe denken de partijen over onderstaande onderwerpen?

D66

Deze week wordt Democraten66 (afgekort D66) uitgelicht. D66 is een politieke partij met een sociaal-liberale insteek met als grondbeginsel “Liberaal waar het kan, sociaal waar het moet!” Vrijheid staat binnen deze partij centraal. D66 gelooft dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. “We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen”. D66 werd in 1966 opgericht en staat onder leiding van Sigrid Kaag.

De standpunten van D66:

IMMIGRATIE

Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen”.

VEILIGHEID
MILIEU
ZORG

“Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’. Schone lucht, goed werk, voldoende sporten en geestelijke gezondheid zijn het startpunt van een gezond leven”.

GELIJKWAARDIGHEID
Bron: website D66/lhbti
RELIGIE

Wat vind jij /vinden jullie van de volgende standpunten:

Iedereen gaat taallessen volgen vanaf de eerste dag na aankomst in Nederland.

Rechters moeten de mogelijkheid hebben om een taakstraf of elektronische detentie te geven. Dit als alternatief voor een gevangenisstraf.

Homoseksuele mannen mogen sneller bloed doneren bij de bloedbank.

Wat vind je sterke standpunten van D66? Geef 2 voorbeelden en leg je mening uit.

Wat vind je minder sterke standpunten van D66? Geef 2 voorbeelden en leg je mening uit.

Zou je op de D66 stemmen?

Ziet jouw leven er ook meer uit als ‘eat-sleep-zoom-repeat’? Met daarnaast ook nog stress over eventuele studievertraging en de daarmee gepaarde financiële kosten. Als je een opleiding voor kapper, schoonheidspeciliast of verpleegkundige volgt, maar nu geen stage kan lopen, loop je wellicht een studievertraging op. 

Goed nieuws! D66 heeft samen met GroenLinks een voorstel ingediend om studenten die langer over hun studie doen, een jaar extra de tijd te geven. Zonder collegegeld te hoeven betalen.