Terug

WAT ZOU JIJ DOEN?

De online game ‘Het verhaal van een vluchteling‘ laat je nadenken over wat betekent het om opgesloten te zitten, geen vrijheden te hebben en de mensen van wie je houdt niet te kunnen bezoeken. Wat zou jij doen?

Afbeeldingsresultaat voor blijf thuis!

Ook in Nederland kennen we inmiddels de onzekerheid en het gevoel van onvrijheid als gevolg van het coronavirus. Onze verhalen en ervaringen met onvrijheid in deze tijd van het coronavirus zijn niet te vergelijken met de verhalen van vluchtelingen. Zelfs verhalen en ervaringen van vluchtelingen zijn niet met elkaar te vergelijken. Dat hoeft ook niet; ieder mens heeft zo zijn eigen levensverhaal en dus ook zo zijn eigen dilemma’s.

In deze tijd van corona staan we weer stil bij de dingen die gebeuren, waarom ze gebeurden en wat we deden en nu anders kunnen doen. De mensen zijn aan het denken gezet over bewuster leven en handelen.

Vind je het moeilijk om je vrienden niet te zien, dat je niet mag afspreken met ze? Vind je het niet leuk dat je voorlopig misschien mensen die je dierbaar zijn niet kunt bezoeken?

 

Het verhaal van een vluchteling

“Het laat ons nadenken over wat het betekent om de mensen waarvan je houdt en alles wat je hebt achter te laten, en hoe moeilijk het is om je aan te passen aan een plek waar je niet welkom bent. En het laat ons nadenken over wie wij zijn, als Europese burgers, en wat onze verantwoordelijkheid is hierin.”

Bron: Verhaal van een vluchteling is een samenwerking tussen PAX en Critical Mass en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

De serious game ? Het verhaal van een vluchteling’ gaat over de situatie in Syrië én de keuzes waar mensen voor komen te staan tijdens een oorlog. Ze krijgen zo meer inzicht in de redenen om te vluchten.

In Syrië woedt een vreselijke oorlog. Mensen daar moeten moeilijke keuzes maken. Deze keuzes zijn gebaseerd op de echte dilemma’s van echte mensen.

In de spannende en rijk geïllustreerde game leer je alles over de tragische oorlog in Syrië, gezien door de ogen van 15 verschillende personages. Als je de game speelt, trek je op met een van hen en komt voor ingrijpende dilemma’s te staan. De personages zijn allemaal Syrisch maar vertegenwoordigen de enorme religieuze, etnische en culturele diversiteit van Syrië. Ze nemen je mee in hun leven onder de dictatuur, tijdens de revolutie en de oorlog en ze laten je de impact ervan zien. Wie de game speelt ziet de moeilijke keuzes, waaronder vluchten, waar mensen in oorlogsgebieden voor komen te staan. Benieuwd?

Scrol naar de onderkant van de pagina en kies de individuele game en druk op “Start the game”.

Uitdaging:

Speel de game en ‘volg’ de personen in het spel. Lees en leer meer over het leven in oorlogsgebied, de dilemma’s waar mensen mee te maken krijgen, de moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden.

Onderstaande dilemma’s zijn dilemma’s die de personages in de game hebben. Zij staan voor deze keuzes. Wat zou jij doen? Geef antwoord op de onderstaande vragen; de vragen worden dit keer aan jou gesteld: Wat zou jij doen?

Hoe ver ga je om je geboortegrond te beschermen als je vindt dat dit door landverraders wordt bedreigd?

Moet ook een vrouw de wapens oppakken om te vechten voor gelijke rechten?

Welke keuzes maak je, als je voor je werk kan worden gearresteerd en gemarteld?

Hoeveel risico durf je te nemen in de hoop op een beter bestaan?

Hoe overleef je als jong kind een oorlog als je ouders zelfs in vredestijd nauwelijks rond kunnen komen?

Hoe is het voor de dochter van Palestijnse vluchtelingen om ook in haar nieuwe thuisland terecht te komen in een vicieuze cirkel van geweld?

Wat doe je als je geloof met geweld, of onder bedreiging met geweld, verboden door extremisten?

Hoe breng je als moeder je pasgeboren kind in veiligheid als je er in een oorlog helemaal alleen komt voor te staan?

Waar kun je écht in geloven, in een land er zoveel verschillende meningen en vele waarheden kent?

Kun je je levenswerk achterlaten, als je daar tientallen jaren aan hebt gebouwd?

Durf je je leven op het spel te zetten voor je persoonlijke idealen?