Watskeburt…..Joost mag het weten!

Wanneer je afgelopen week onder een steen hebt gelegen, zal je dit nieuws waarschijnlijk gemist hebben: Joost Klein is gediskwalificeerd voor de grote finale van het Eurovisiesongfestival 2024, en dát zagen we effe niet aankomen! Nederland praat afgelopen week over niets anders en er wordt veelvuldig gespeculeerd over wat er nu is voorgevallen. Heeft Joost zelf niet gezegd dat we iets konden verwachten dat nog nooit eerder is gedaan?


“Onze” Joost mocht niet meer meedoen. Nog nooit eerder is er een land, terwijl het evenement al van start is gegaan, gediskwalificeerd van deelname. Wat dat betreft had Joost gelijk! We konden iets verwachten dat nog nooit eerder is gedaan!

AVROTROS schrijft in een statement: “Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt. Van dit incident is melding gemaakt, gevolgd door een onderzoek van de EBU en politie.

Gisteren en vandaag hebben we uitgebreid met de EBU overlegd en verschillende oplossingen aangedragen. Desondanks heeft de EBU toch besloten Joost Klein te diskwalificeren. AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident.”

Op Social Media zijn allerlei speculaties te lezen. Is er nu wel/niet fysiek contact geweest tussen Joost en de cameravrouw, heeft het te maken met een gebaar wat opgevat kan worden als een pro-Palestijns protest. Is er sprake van een complot? Of is de maatregel tot diskwalificatie veel te zwaar geweest.

Wat denk jij ervan?

Of dit klopt en wat er precies is gebeurd, moeten we nog afwachten.

Hoe nu verder?

Veel mensen vinden dat Joost een veel te heftige straf heeft gekregen. Daardoor rijst de vraag: moeten wij als land überhaupt nog meedoen volgend jaar? Wat vind jij?

Moeten we als Nederland, na dit Joost-incident, nog meedoen met het Eurovisiesongfestival?

Wat denk jij?

Op X kwam ook al snel het Songfestival van 2025 ter sprake. Meerdere mensen riepen op om Joost Klein volgend jaar nog een keer te sturen. Zelfs de commissaris van de Koning in Friesland hoopt Joost volgend jaar weer op het Eurovisie-podium te zien.

Zullen we Joost Klein volgend jaar weer sturen naar het Eurovisiesongfestival?

Wat vind jij?