Terug

WEEK #1 – 52 WEKEN DUURZAAM

Lekker gegeten de afgelopen feestdagen? Is alles op of ligt er nog van alles in de koelkast en vriezer? Is het een idee om de uitdaging thuis aan te gaan de restjes dit jaar eens niet weg te gooien , maar op te eten? Duurzaam, beter voor je portemonnee en het is zo’n lekkere start van het nieuwe jaar. Haal jij je huisgenoten over mee te doen?

Tijd voor een check:

Liggen er producten in de koelkast die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten?

Hoe vaak worden er boodschappen gehaald?

Worden er alleen boodschappen gehaald als alles ook echt op is?

Wordt er thuis vaak eten weggegooid?

Wordt er wel eens eten gegeten dat eigenlijk over de houdbaarheidsdatum is?

Zou het thuis lukken om deze week de koelkast, kast en vriezer leeg te eten en deze week geen boodschappen te doen?

Beloning
  1. Je spaart bergen geld uit, want je koopt minder boodschappen
  2. Je vriezer hoeft minder hard te loeien als hij ontdooit is, dat scheelt energie
  3. Doe je het samen met je huisgenoten of buren, dan geeft dat verbinding
  4. Een opgeruimd hoofd en rust in je lijf, doordat de kastjes nu geordend zijn.
  5. En minder voedselverspilling, dus lekker duurzaam!
Goed om te weten

Op verpakkingen staat één van deze 2 data: een THT – tenminste houdbaar tot of een TGT: te gebruiken tot. De meeste producten kun je na de THT nog prima eten, misschien dat de smaak alleen iets achteruit is gegaan. Ruik en proef bij twijfel. De TGT mag je wél letterlijk nemen, die staat vaak op vlees en vis. Na deze datum kan het product bedorven zijn. Wees daar dus een stuk voorzichtiger mee. (bij twijfel niet doen) Ruik en proef bij twijfel.

Hoeveel voedsel wordt er verspild in Nederland?

De totale hoeveelheid verspilling in Nederland in de hele keten lag in 2017 tussen de minimaal 1.814 en maximaal 2.509 kiloton. Omgerekend per inwoner is dat tussen de 106 en 147 kg per persoon. Als de verspilling van vast voedsel in huishoudens (excl. dranken) nu geschat wordt op 34,3 kg, dan betekent dit dat huishoudens een aandeel hebben van zo’n 23 tot 32% van de totale verspilling in de keten. Dat komt neer op zo’n 120 eu pp per jaar. (website voedingscentrum.nl)