Week tegen eenzaamheid: Doe je mee?

Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Helaas voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Van jong tot oud. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving.


In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober. 

Een klein gebaar kan het verschil maken.

Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens van groot belang. Maar steeds meer mensen voelen zich helaas eenzaam. Van jong tot oud. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Iedereen wil zich graag goed wil voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Actief zijn, gewaardeerd worden en je verbonden voelen met anderen, dat is zo belangrijk.

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Welke zijn dat?

Merk je dat iemand zich eenzaam voelt? Wat kun je doen?

Wat kun je doen?

Wil je wel wat voor een ander doen? Denk dan aan vrijwilligerswerk. Dat kan heel makkelijk, een keertje of voor langere tijd, net wat bij je past. 

Spreek iemand aan

Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Doe jij mee?

Wil je wat doen? Dat kan! Er is iets wat heel goed kan werken, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen. Of wil iemand vrijwilligerswerk doen?

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Misschien worden er al wel leuke activiteiten georganiseerd? Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig. En anders zoek je samen nog even verder. Vaak is dat al het zetje dat iemand nodig heeft om weer iets plezierigs te gaan doen. Niet per se mét jou, maar wel dankzij jou. En als het een terugkerende activiteit wordt, is dat helemaal goed.

Doe jij mee aan de challenge?

Wat ga jij doen en voor wie?

Online training over eenzaamheid

Stel dat je een vermoeden hebt dat er iemand in je omgeving eenzaam is. Wat doe je dan? Het is soms lastig te bedenken wat slim is, en wat een ander fijn vindt. Dat maakt ook vaak dat mensen niets doen. Meer weten over eenzaamheid helpt om de ander te begrijpen. Om meer te weten over eenzaamheid kun je een training volgen. In de online training hieronder leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en wat je voor iemand kunt betekenen. De korte training duurt 15-2- minuten.