Week tegen eenzaamheid; Thuiszitten, niets doen, 24/7 thats it

De hele tijd thuiszitten, nietsdoen, in bed liggen en op school tijdens de pauzes alleen zitten. De hele tijd, dus zo ongeveer 24/7 op je kamer. Niet alleen oudere mensen zijn vaak eenzaam. Eenzaamheid heeft namelijk niets te maken met leeftijd. Ook veel jongeren hebben te maken met eenzaamheid. Roos en Max weten hoe dat is. In de uitzending van Beau doen zij hun verhaal.


Max herkent zich in de woorden van het liedje dat zanger Typhoon schreef over zijn eigen ervaring met eenzaamheid. “Ik wil niet meer leven, maar ik wil wel leven. Alleen niet meer dat leven”, staat erin.

Wat bedoelt de zanger met “Ik wil niet meer leven, maar ik wil wel leven. Alleen niet meer dat leven”?

Roos en Max bij Beau

Bron: www.rtl.nl

Jongeren Roos en Max waren te gast bij het programma Beau om te vertellen over hun ervaring met eenzaamheid. Zo liet Roos weten dat ze er al tien jaar mee kampt, de eenzaamheid begon op haar twaalfde.

Eenzaamheid onder jongeren

Roos vertelt; “Op mijn twaalfde kreeg ik de diagnose diabetes type 1. Dat zette mijn leven volledig op z’n kop. De jaren erna was ik druk bezig met überhaupt te kunnen functioneren. Dag in, dag uit naar het ziekenhuis. Die periode waarin je je gaat ontwikkelen en puberen, heb ik gemist”. Waar de coronaperiode voor veel jongeren een eenzame tijd was, was het voor haar niet anders dan anders. Daarvoor was ze namelijk ook al eenzaam. “Ik vind het verdrietig omdat er 200.000 jongeren in deze situatie zitten nu.”

Coronatijd maakte eenzaam

Bij Max is zijn eenzaamheid wel erger geworden in de coronaperiode. Hij lag dagenlang in bed, volgde af en toe een online les, maar deed ook vaak niks. Door zijn verlegenheid vindt hij het moeilijk om contact te leggen met andere jongeren. “Ik denk dat iedereen eenzaamheid herkent. Dat je even niemand hebt.”

‘Ik wil niet meer dat leven.’

Typhoon schreef het lied Alleen in de pauze, over eenzaamheid onder jongeren. Max laat weten dat hij zich herkent in de tekst uit het lied. “Ik wil niet meer leven, maar ik wil wel leven. Alleen niet meer dat leven”, zegt hij. Dat hakt erin bij Beau: “Ik vind het heel verdrietig als je dat zo zegt. ‘Ik wil wel leven, maar niet dat leven.’”

Het gaat inmiddels beter met zowel Roos als Max. Roos doorliep een traject bij de stichting Join Us, die zich inzet tegen eenzaamheid bij jongeren. Max vertelt dat hij sociaal veel gegroeid is. 

Is alleen zijn hetzelfde als eenzaam zijn?

Roos herkent zich vooral in de woorden ‘Het regent harder dan ik hebben kan..’. Wat bedoelt ze daarmee denk je?

Typhoon, Alleen in de pauze, een fragment:

Dacht dat ik niet meer wilde leven
Maar zie, ik wil leven
Maar niet met zo’n leven
Zie mij, zie mij dan
Wil van mijn 3 naar een 9
Soms een 10 soms een feestje
Soms advies soms de leegte
Het regent harder dan ik hebben kan
Laat mij eens mijzelf zijn zonder backup plan
Ik kan goed alleen zijn maar dit duurt te lang
Het is pauze, ik zie jou, jij ziet mij
Niet meer bang, wat onwennig
Misschien morgen, dichterbij

Sta jij wel eens alleen in de pauze? Hoe voelt dat?

Zie jij wel eens klasgenoot die alleen staat? Hoe komt dat denk je? Wat kun jij doen?

Welk cijfer geef jij je leven? Waarom? Was dat anders in coronatijd?

Wat kun je zelf nog doen om je cijfer omhoog te krijgen? Wat zou je een ander adviseren?

Herken jij het verhaal van Roos en Max?

Voel jij je (soms) ook eenzaam?

Praat er over met je SLB’er. Praten helpt!