Week van de mediawijsheid: Doe je iets of doe je niets?

Wanneer deel je iets en wanneer houd je het voor jezelf? Daar denken mensen verschillend over. Het heeft alles te maken met persoonlijke grenzen, en dat die voor iedereen anders kunnen zijn. Rekening houden met de grenzen van anderen is belangrijk. En als er iets gedeeld is en je vindt dat dat echt niet kan; doe je iets of doe je niets?


Doe je iets of doe je niets?

Doe je iets of doe je niets?

Doe je iets of doe je niets?

Doe je iets of doe je niets?

Doe je iets of doe je niets?

Bedenk een situatie, zoals de voorbeelden hierboven. Omschrijf de situatie en stel je vraag. Wat zouden je klasgenoten doen: doe je iets of doe je niets?

Wat is er allemaal strafbaar online?

Eigenlijk is dat antwoord heel gemakkelijk: wat je in het echte leven niet mag, mag je op het internet ook niet! Er gelden namelijk dezelfde wetten en regels die vastgelegd zijn in het wetboek van strafrecht.

Strafbare feiten zijn op internet wel lastiger te herkennen en ook niet altijd zichtbaar. Een goed voorbeeld hiervan is bedreiging: Als je op straat iemand bedreigt, is dat heel zichtbaar. En als je daarbij ook nog eens geweld gebruikt, is het bovendien heel duidelijk dat je een grens overgaat en iets doet wat niet mag.  Als je iemand via bijvoorbeeld WhatsApp bedreigt, lijkt het misschien minder erg of serieus. Maar dat is het natuurlijk niet! Ook al sta je niet in levende lijven tegenover iemand, het is net zo goed een bedreiging en dus strafbaar. 

Vrij land

We leven in een vrij land, waarin we vinden dat je alles moet kunnen zeggen. Maar daar zijn wel grenzen aan. Die worden niet alleen bepaald door de wet, maar ook door onszelf, in de vorm van fatsoensregels. We noemen dat ‘nettiquette’ ( de etiquette op het net) als het om online communicatie gaat.

Die grenzen staan niet vast. Daardoor moeten we dus altijd met elkaar in gesprek blijven; ervaringen, gevoelens en meningen delen en naar elkaar luisteren. Dat is maar goed ook, want als je luistert, leer je wat andere voelen en dat ze gekwetsts kunnen zijn op momenten dat jij dat zelf helemaal niet zou zijn., Of andersom natuurlijk. Het is, tot de wet de grenzen aangeeft, aan onszelf of we daar rekening mee willen houden of niet.

Hoe dan ook; je bent zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van je gedrag, dus ook voor je online gedrag; ook als je je berichten anoniem plaatst.