Week van Respect; 7 – 13 november

Wist jij dat het woord Respect vrij vertaald Opnieuw Kijken betekent? Respect is eigenlijk een soort werkwoord; naar elkaar blijven kijken en durven onderzoeken of je nog steeds vindt wat je eerder vond. Respect is opnieuw naar jezelf durven kijken, je eigen mening, maar ook dat van een nader in hun perspectief durven zien.


Respect; Opnieuw Kijken

Het woord Respect betekent eigenlijk opnieuw kijken; Re = opnieuw, Spectare = kijken. Bij het woord respect denken we vaak aan het ‘waarderen’ van elkaars normen en waarden, meningen en bijvoorbeeld manier van leven. Dat we allemaal niet op elkaar lijken en dat er verschillen zijn is op zich prima. De kunst is ondanks al onze verschillen toch met elkaar te kunnen leven en elkaar te tolereren, liever nog zelfs accepteren.

Wat versta jij onder respect?

Hoe kun je onderzoeken om er achter te komen of je nog steeds dezelfde mening hebt als je eerder had?

Maak een woordwolk: wat versta jij onder respect?

Ervaren, proberen, ontmoeten en opnieuw kijken

Zelf ervaren is een van de belangrijkste manieren om te leren. Door zelf nieuwe dingen uit te proberen, mensen te leren kennen, eens in een ander zijn schoenen te staan en te leren van je fouten, leer je het meest!

Het is goed om een mening te hebben en te delen. Blijf wel altijd kritisch naar je meningen kijken; kijk regelmatig opnieuw!

Echt?!

Dit jaar heeft de week van respect het thema ‘Echt?!’ gekozen. Om je mening te kunnen geven, is het wel verstandig om te weten of iets echt waar is of niet, toch? Hoe weet je zeker wat er echt is, wie bepaalt dat en hoe stellen we meningen of ideeën gaandeweg bij? Tegenwoordig worden we overspoeld met informatie. Zowel online als offline. Hoe vind je je weg in deze jungle van stemmen, bronnen en waarheden? Wat is eigenlijk echt waar?

Meningen

Een mening is wat je zelf vindt van bepaalde dingen. Iedereen heeft meningen en deze komen ergens vandaag. Sommige meningen krijg je van thuis mee, andere voel je gewoon diep van binnen, weer andere leer je uit ervaringen. Je mening wordt beïnvloed door bijvoorbeeld social media of je vrienden.

Hieronder wat vragen om over na te denken:

Aanname

Een aanname is wat jij denkt dat waar is; iets wat jij graag wil zien, horen of voelen. Dat is soms iets anders dan de waarheid. Iedereen heeft aannames! Maar let op; aannames kunnen gebaseerd zijn op vooroordelen.

Omgaan met verschillen

Welke levensvormen ken je?

Heb jij respect voor alle levensvormen?

Onderbouw je antwoord; waarom wel/niet?

Durf je ook naar jezelf te kijken?

Waar was je van overtuigd en denk je nu anders over?

Waarom dacht je eerst anders en wat heeft je veranderd?

Dat opnieuw kijken; lukt dat denk je?