Terug

WAT BETEKENT VRIJHEID VOOR JOU?

Vrijheid. Niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Hoeveel meisjes en vrouwen leven niet in vrijheid?
Vrouwenbesnijdenissen, gedwongen in huis blijven, huiselijk geweld, straatintimidatie; het zijn allemaal zaken die de vrijheid van meisjes en vrouwen ernstig kan beperken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vrijehid.jpg

8 Maart is het nationale vrouwendag.

Het is een dag waarop vrouwen internationaal deze specifieke dag centraal staan. Niet alleen Nederland doet hier aan mee, maar ook veel andere landen staan op deze dag even stil bij de rechten van vrouwen. Het is dus ook wel wereldvrouwendag. Deze dag staat in het teken van vrouwenrechten in onze samenleving. De verschillen die er momenteel nog steeds zijn ten opzichte van mannen zijn enorm groot en onnodig!  Regelmatig komt het voor dat mannen een hoger salaris hebben. Mannen werken vaak fulltime, werken buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor het huishouden en voor de kinderen en het salaris dat zij verdienen is vaak lager. Hierdoor is het voor sommige vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de vrouwen in de maatschappij en het belang daarvan en daar kunnen veel mensen nog iets van leren! Gelijke rechten moeten er zijn, voor iedereen!

Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking (zelf dingen mogen bepalen), individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen hoort niet onderhandelbaar te zijn.

Wie waren de Dolle Mina’s?

De groep die streed voor vrouwenrechten, kwam vandaag precies vijftig jaar geleden voor het eerst in actie.

Podcast 50 jaar Dolle Mina: 'De mannen namen het woord, steeds weer' | Trouw

Met ludieke acties strijden Dolle Mina’s voor onder andere voor gelijk loon voor gelijke arbeid, geen slavinnenrol voor de huisvrouw, gelijke opvoeding voor jongens en meisjes en anticonceptie. De groep krijgt veel (media-)aandacht en steeds meer vrouwen sluiten zich aan. De meest bekende actie is Baas in eigen Buik, om ervoor te zorgen dat vrouwen zelf mogen beslissen over abortus.

Vader is kostwinner en werkt buiten de deur. Moeder zorgt voor de kinderen, doet het huishouden, gaat om de boodschappen en kookt. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was dat een heel gewone de rolverdeling. Die veranderde op het moment dat vrouwen de regie over hun eigen leven wilden.

Fiek Smitskamp heeft het van dichtbij meegemaakt. Vrouwen kozen voor hun eigen ambities. Ze werden baas in eigen buik, gingen werken om economisch zelfstandig te zijn of naar de moeder-MAVO om in te halen wat ze vroeger hadden gemist. Maar we zijn er nog niet zegt Josine Boonman. Zij is automonteur in een wereld die nog altijd door mannen wordt gedomineerd.

Wat vind jij van een meisje dat automonteur is? ‘Kan dat?’

Vrijheid

In Nederland mogen wij vrijheid vieren. Wij mogen vieren dat wij in Nederland vrijheid kennen.
Vrijheid van wonen, beleven, bewegen, werken en natuurlijk vrijheid van meningsuiting.
Belangrijke zaken die maken dat we ons vrij kunnen en mogen voelen.


Vrijheid moet vanzelfsprekend zijn. Mee eens?
Bestaat er in Nederland al echte gelijkwaardigheid? Gaat dit alleen over vrouwen?
Wat betekent vrijheid voor jou?
internationale vrouwendag 08 maart 2020 vrijheid Vera van den Berg
Internationale Vrouwendag wat is jouw vrijheid 08 maart 2020
1nieuw internationale vrouwendag 08 maar2020 vrijheid campagne
Desiree Capelle fotocampagne
Suzanne Vrielink Statenlid GroenLinks Utrecht Vrijheid internationale vrouwendag 8 maart 2020
Madelon van der heveb, werkzaam horeca en naar school, internationale vrouwendag 08 maart 2020 vrijheid

Daag jij jezelf uit om ook een foto van jezelf of met je vrienden te voorzien met tekst waarin je vertelt wat vrijheid voor jou betekent?

Afbeeldingsresultaat voor vrijheid

Feiten over vrouwen

Sterke vrouwen

Bron: www.happinez.nl

Afbeeldingsresultaat voor oprah winfrey
Oprah Winfrey: geef nooit op

Als er iemand is die laat zien dat alles mogelijk is in het leven, is het Oprah Winfrey. Het grootste televisie-icoon ter wereld werd geboren in een arm gezin, raakte al op haar veertiende in verwachting nadat ze was misbruikt door een oom. Maar wat ze ook meemaakte, altijd wist ze uiteindelijk ergens de kracht vandaan te halen om door te gaan. Met haar hartelijkheid en optimisme, maar ook door haar inzet voor mensenrechten, werd ze een voorbeeld voor vrouwen overal ter wereld.

‘Toe maar, val maar. De wereld ziet er anders uit vanaf de grond’

Afbeeldingsresultaat voor aung san suu kyi

Aung San Suu Kyi: houd vast aan waar je in gelooft

Minstens zoveel doorzettingsvermogen toont Aung San Suu Kyi, de beroemdste politiek activist ter wereld. Twintig jaar lang had ze huisarrest, omdat haar National League for Democracy door het militaire regime niet werd getolereerd, maar ze bleef vasthouden aan haar strijd voor mensenrechten en democratie in Myanmar.

‘Vrijheid en democratie zijn dromen die je nooit opgeeft’

Afbeeldingsresultaat voor Coco Chanel

Coco Chanel: volg je eigen pad

Iedereen kent de beroemde mantelpakjes en parelkettingen van Coco Chanel. Maar Coco veranderde veel meer dan alleen de mode: ze liet vrouwen ook anders naar zichzelf kijken. Ze trok zich niets aan van conventies, en liet zich leiden door haar eigen visie op vrouwelijkheid. Bijzonder, want Coco’s jeugd was helemaal niet zo glamoureus: ze bracht een groot deel van haar jeugd door in een weeshuis bij de nonnen. Zij leerden haar iets wat haar leven veranderde: naaien.

‘Het moedigste wat je kunt doen is nog altijd: zelf nadenken. Hardop’

Afbeeldingsresultaat voor Joan Halifax

Joan Halifax: wees sterk èn zacht

‘Strong back, soft front’ is het motto van de beroemde zenboeddhist Joan Halifax. Haar hele leven laat ze al zien hoe je zachtheid, compassie, combineert met kracht. Ze begeleidt terminaal zieke mensen in de laatste fase van hun leven, en zet zich al tientallen jaren in voor mensenrechten. Je inzetten voor mensen, heel praktisch, is voor haar ‘de ultieme vorm van boeddhisme’.

‘Denk nooit dat compassie zwak is. Compassie gaat over kracht’

Afbeeldingsresultaat voor Malala Yousafzai

Malala Yousafzai: strijd voor je idealen

Op haar vijftiende had Malala Yousafzai uit Pakistan al haar eigen dag – de Dag van Malala, uitgeroepen door de VN – en op haar zeventiende won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Dat was allebei niet voor niets. Als meisje van elf hield ze al een blog bij over het gewelddadige regime van de Taliban, en de gevolgen daarvan voor meisjes – die niet meer naar school mochten. Haar eerlijke verslag bracht haar in groot gevaar, en ze overleefde ternauwernood een aanslag door de Taliban. Het hield haar niet tegen. Nog steeds strijdt ze voor het recht op onderwijs van meisjes.

‘Als de hele wereld stil is, wordt zelfs één stem krachtig’

Afbeeldingsresultaat voor Pema Chödrön

Pema Chödrön: durf te wankelen

Soms lijkt het alsof je in het leven je houvast kwijt bent – bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt, of een geliefde verliest. Juist die momenten zijn volgens Pema Chödrön, de eerste Amerikaanse boeddhistische non ooit, een kans.

En ze spreekt uit ervaring. Na een verdrietige scheiding kwam ze terecht bij het boeddhisme, en leerde ze dat lijden niet door pijn veroorzaakt wordt, maar door hoe wij op die pijn reageren. Ook sinds ze het boeddhisme ontdekt heeft, verliest ze af en toe nog haar evenwicht – maar ze leerde dat te accepteren.

‘Wat we moeten doen om het lijden te verzachten, is het volledig doorleven’

Afbeeldingsresultaat voor Beyoncé

Beyoncé: ken je kracht

De grootste popster van de wereld is niet alleen een icoon omdat ze mooi zingt en er prachtig uitziet. Ze spreekt ook zo tot de verbeelding omdat ze zich uit durft te spreken over wat ze vindt. Toen Barack Obama zich kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap mocht iedereen weten dat ze vierkant achter hem stond, en later sprak ze zich uit tegen racisme en seksisme. Ze is een voorbeeld voor meisjes, aan wie ze wil laten zien dat alles mogelijk is.

‘Wat je waard bent, bepaal jij zelf. Laat het niet afhangen van wat een ander je vertelt’

Ken jij een sterke vrouw? Wat maakt haar sterk?

Internationale Vrouwendag

Filmtip: Suffragetta.

De enige kans op verandering voor vrouwen was radicalisering en geweld. In hun strijd voor gelijke rechten zetten de vrouwen van de beweging Suffragetta alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud (Carey Mulligan) was zo’n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller; en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend.