5 jaar cel en 12 jaar TBS voor moord

Bij een brute roofmoord steekt Wesley als 16-jarige puber in een vlaag van blinde woede een man dood. Diezelfde dag slaat hij bij een beroving een oude vrouw tegen de grond, die daaraan overlijdt.

Wesley zorgt dus voor twee dodelijke slachtoffers op één dag. In de TBS-kliniek zien behandelaars hem lange tijd als een levensgevaarlijke psychopaat die onbehandelbaar is. Bijna 20 jaar brengt hij door tussen de muren van TBS-klinieken en gevangenissen. Vooral met alcohol op ligt een terugval altijd op de loer. Hij doet er alles aan om zijn leven te beteren en wil graag als maatschappelijk werker aan de slag om anderen te helpen.

Wesley zat jaren in tbs-klinieken: 'Niemand merkte het als ik dronken van verlof terugkwam'
Wesley

Bron; NPO radio 1; podcast DADERS

In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? Deze aflevering gaat over Wesley; 5 jaar cel en 12 jaar TBS voor moord.

TBS

TBS is de afkorting van terbeschikkingstelling. De rechter kan deze maatregel opleggen aan mensen die een zwaar misdrijf pleegden en daarvoor geheel of gedeeltelijk ‘ontoerekeningsvatbaar’ zijn verklaard. Het misdrijf kan de dader niet (volledig) aangerekend worden, doordat de dader lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychiatrische stoornis. Daardoor bestaat ook het gevaar dat hij of zij opnieuw in de fout gaat.

Luister hieronder naar de podcast, waarin Wesley uitgebreid vertelt over zijn gruweldaad, hoe het kwam en zijn ervaringen binnen het systeem

Wat valt je op aan de foto van Wesley?

Wat valt je op aan het verhaal van Wesley?

Hoe denk jij over gevangenisstraffen en tbs behandelingen in Nederland?

Vind jij dat de maatschappij jongens als Wesley nog een tweede kans moet geven?