Terug

KIEZEN VOOR JE TOEKOMST

Waarmee ga ik mijn brood verdienen? Welke studie ga ik doen? Zal ik .. of zal ik toch.. O, die eeuwige twijfel! Kiezen is soms heel erg moeilijk!

Veel jongeren denken vaak dat wat ze kiezen bepalend is voor de rest van hun leven. Dat is niet helemaal waar. Niemand weet hoe de arbeidsmarkt er over tien of twintig jaar uitziet, dus een levensbepalende keuze is juist niet meer waarschijnlijk. Het leven is sowieso onvoorspelbaar en loopt vaak anders dan je van te voren had gedacht. Verkeerd kiezen is geen ramp. Niemand doorloopt het leven in een rechte lijn van A naar B. En gelukkig maar, want wat zou dat enorm saai zijn!”

Vind je het moeilijk om te bedenken wat je nu moet kiezen voor je toekomst? Als je het zo moeilijk vindt dat je daardoor eigenlijk niks kunt kiezen heb je last van keuzestress. Keuzestress kan heel verlammend werken.

Bij keuzestress kun je een twee dingen doen;

  1. Gewoon kiezen
  2. Gewoon niet kiezen

Maar voordat je een van die twee doet, is het goed een paar dingen te weten;

Een perfecte keuze is er (bijna) nooit.

Wat is nou de juiste keuze? Is dat de keuze die je het leukst vindt, de meeste kansen bij hebt. De keuze waar je het minst kans op spijt hebt? De keuze die door andere wordt geadviseerd? Of misschien de makkelijkste en snelste keuze?

Kies vooral datgene wat je leuk vindt om te doen. Niemand weet immers wat er in de toekomst zal gebeuren en wat je ook doet; je maakt een stap op de ‘ladder’. Elke opleiding of ervaring maakt je rijker en geeft weer nieuwe mogelijkheden. Wist je dat er veel mensen zin die uiteindelijk heel ander werk doen dan waar ze voor geleerd hebben? Je bent nu jong.. misschien weet het nog niet zeker. Geeft niks, maak een stap en met dat je ouder wordt kom je er wel achter wat je echt wilt. Gewoon beginnen.

Zo veel om te kiezen

Er is zoveel te kiezen.. begin met wegstrepen! Hoe minder je te kiezen hebt, hoe makkelijker het wordt. Niet makkelijk, maar wel makkelijker.

5 herkenbare dingen als je last hebt van keuzestress - NPO 3FM

Zoek informatie

Je hebt informatie nodig om een keuze op te baseren. En als je te weinig informatie hebt, dan is het ontzettend lastig om een geïnformeerde keuze te maken.

Tijd om te kiezen en aan te melden!

Zelfs met voldoende informatie is het soms verleidelijk om te blijven wikken en wegen. Als dat voor jou geldt, is het nu tijd om de knoop door te hakken. Want als het zo moeilijk is om te kiezen, dan maakt het ook niet uit welke optie je kiest. Als dat je wel veel had uitgemaakt, dan had je de keuze al gemaakt.

Dus zeg tegen jezelf: voor het einde van de week heb ik bepaald welke opleiding ik ga doen.

De keuze waarmee je op de deadline komt wordt de keuze. Ook al is die niet perfect. Hij is waarschijnlijk zo goed als hij gaat worden gezien de hoeveelheid moeite die je erin wilt steken. Niet perfect maar optimaal. Of in ieder geval goed genoeg. En dat is ook fijn.

Toch niet goed gekozen?

Kom je er later achter dat het toch niet de juiste keuze was? Nou, geen man overboord! Fouten maken mag. Je leert ervan. Je groeit erdoor. En je maakt nog eens wat mee.

Wat is keuzestress en hoe ga je ermee om? - Working RebelZ

Hoe maak jij je keuzes?

Hoe ga jij om met keuzestress?

Wat kies jij?

Meer over dit onderwerp?

Bron; Keuzes maken | Doe maar wat, 1.4.6.1(D) Routeplanner 3/4