Stress, hoe ga je daar mee om?

Afgelopen half jaar hebben studenten van het NHL Stenden in Leeuwarden, in opdracht van Firda Sneek, onderzoek gedaan naar MBO studenten. Zij kregen de opdracht om een interactieve en kunst educatieve activiteit te organiseren waarbij het thema interlevensbeschouwelijke persoonsvorming centraal staat.


Interlevensbeschouwelijke persoonsvorming is hoe jij als persoon bent en zich verder ontwikkelt. Normen en waarden spelen hier in een grote rol. Wat vind je belangrijk? Wat voor dingen doe jij in je vrije tijd? Hoe wil jij de wereld een beetje beter maken? Dit zijn punten die er voor zorgen dat jij bent zoals je bent!

De studenten van het NHL Stenden hebben ook leerlingen van Firda Sneek geïnterviewd om erachter te komen wat er in hun leven speelt. Opvallend was dat veel leerlingen aangaven hoge werkdruk te ervaren tijdens de stages. Veel gaven aan dat het gaat om lange werkdagen en dat je al snel ingezet wordt als gewone werknemer, met alle verantwoordelijkheden die daar bij komen kijken. Komt dat jou ook bekent voor?

“Vila Firda”

De studenten hebben stress en hoge werkdruk als uitgangspunt genomen voor de activiteit en zo ontstond Vila Firda, oftewel: Vier de rust! Vila Firda is een installatie waar je in kan gaan staan. In deze kleine ruimte wordt dan een video afgespeeld. Eerst wordt de werkdruk heel erg nagebootst: Snelle, drukke plaatjes en een tikkende klok op de achtergrond. Dan valt de rust en hoor je de vogeltjes op de achtergrond tjirpen. Je ziet beelden die misschien wel erg bekent voorkomen in je eigen vrije tijd! Voel jij de rust ook door je lijf stromen?

Hoe is jouw balans in werk en vrije tijd?

Neem jij wel genoeg tijd voor jezelf? Of nemen school en werk deze vaak in beslag? Hier een paar tips om wat extra rust te pakken:

Tip 1: Zorg voor voldoende slaap

Ga op tijd naar bed en probeer de 7 tot 8 uur slaap te pakken. Zo begin je uitgerust aan je dag.

Tip 2: stel grenzen en durf ‘nee’ te zeggen

Je bent geen superheld. Je kan niet altijd alles aanpakken wat je aangereikt wordt. Geef aan dat je veel op je bord hebt liggen en spreek dit uit naar je baas, klasgenoten of docenten.

Tip 3: Neem een momentje voor jezelf

Ga doen wat jij fijn vindt om te doen en gooi de verplichtingen even voor een uurtje aan de kant. Neem een bad, ga muziek luisteren of bellen met een vriend(in). Zo laad je weer helemaal op!

Tip 4: Maak een lijstje

We zijn snel geneigd om alles op hetzelfde moment te doen. Maak een prioriteitenlijstje en werk alles op de lijst 1 voor 1 af.

Tip 5: Plan een uitje

Plan uitjes waar je naar uit kan kijken. Trommel vrienden op om naar een pretpark te gaan of plan een romantisch uitje met je lover. Wedden dat dit jou energie gaat geven?

Tip 6: Wees actief

Maak een wandeling, ga trainen in de sportschool of oefen jouw dansmoves op je kamer. Bewegen is een perfect middel tegen alle vormen van stress!

Tip 7: Knuffelen

Als je iemand knuffelt komt het stofje dopamine vrij. Dit stofje zorgt er voor dat jij binnen de kortste keren een stuk lekkerder in je vel zit. Dus geef die extra knuffel! of 2, of 3, of 4.

Tip 8: Vergelijk jezelf niet met anderen

Je bent goed zoals je bent! Daar kunnen anderen niet tegenop.