Wat weet google eigenlijk over jou?

wat weet google over jou

Maakt het uit wat bedrijven over jou weten?


Zeg nou eerlijk, internet is een geweldige uitvinding. Tegenwoordig is veel wat je wil weten door je smartphone binnen handbereik. Je klikt snel en misschien wel onbewust op ‘akkoord’ op websites en bij het installeren van nieuwe apps.

Wat vind jij hiervan?

Zou jij hiermee akkoord gaan?

Is het nou echt zo`n punt dat bedrijven bepaalde dingen over je weten? Wat maakt het uit dat een app jouw geografische locatie weet? Of toestemming krijgt om jouw berichten te lezen en foto`s te bekijken?

Het probleem is wat er met je gegevens gebeurt. Je ‘Online IK’ krijgt na een tijdje een eigen persoonlijkheid, met eigen gewoontes, voorkeuren, afkeuren en geheimen. Die informatie kan in handen komen van ‘datahandelaars’ – bedrijven die geld verdienen aan jouw data. Hoe meer data bedrijven over je hebben, hoe beter ze jouw gewoonten kunnen voorspellen en hoe beter ze jou in alle daagse keuzen kunnen beïnvloeden.

En dat gebeurt ook tijdens de verkiezingen. Hoe meer een bedrijf als Facebook over je weet, hoe gerichter en persoonlijker ze advertenties op jou kunnen afstemmen. Hoe persoonlijker de advertentie, hoe groter de kans is dat partijen jou overtuigen een om bepaalde stem uit te brengen.

Wat weet google over jou?

1. Ga naar gegevens en personalisatie

2. Klik op advertentiepersonalisatie en bekijk jouw profiel

3. Ga terug naar gegevens en personalisatie en klik op mijn tijdlijn. Heeft Google een overzicht van jouw locatie in Google Maps?

Wat vind je ervan dat een bedrijf als Google dit allemaal over jou weet?

Jouw gegevens zijn geld waard. Bedrijven als Google verkopen persoonsprofielen aan bijvoorbeeld politieke partijen. Wat vind je hier van?

Zoekresultaten in Google zijn niet alleen gebaseerd op de zoekopdracht, maar ook op jouw dataprofiel. Google bepaalt daarmee wat jij krijgt te zien en dat kan jouw mening en gedrag beïnvloeden.…..

Welke gegevens mag een bedrijf van jou hebben? Welke informatie zou je liever niet ‘afstaan’?

94% van de Nederlanders maakt zich zorgen over hun privacy en de bescherming van hun persoonsgegevens. Waarom en op welke momenten is privacy voor jou belangrijk?