Ben jij je GELD de BAAS?

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren geldzorgen hebben. Meer dan een kwart van de studenten hebben schulden. Dat komt onder andere doordat financiële zelfstandigheid best ingewikkeld is, terwijl er op zelfstandigheid wordt gerekend door de overheid vanaf 18 jaar. Zo hebben jongeren vanaf 18 jaar recht op zorgtoeslag. Veel studenten zijn hier niet mee bekend en lopen geld mis. Ook is geld best onzichtbaar. Online koop je nieuwe sneakers die je later kan betalen, en een nieuwe telefoon bij een duur abonnement of een streamingsdienst waar je gebruik van maakt. Allemaal kosten waarin je je kan vergissen.


Aangeleerd?

Het is niet vanzelfsprekend dat alle jongeren van huis uit verantwoord financieel gedrag aangeleerd krijgen. Niet iedereen weet zelf de weg te vinden of weet waar hij terecht kan voor financiële hulp. Daarnaast is armoede en geldzorgen een probleem in onze samenleving. Dus naast geld uitgeven is het ook van groot belang dat er geld binnenkomt.

Arm of rijk?

Ben je arm of ben je rijk? 1 procent van alle Nederlanders is heel rijk, en 65 procent zit tussen rijk en arm in en 25 procent van de Nederlanders heeft schulden. In de week van het geld is er aandacht voor studenten hoe je de baas kan zij over je geld en hoe je uit de schulden blijft.

Waar heb jij voor het laatst geld aan uitgegeven?

Wanneer is geld wel eens een zorg voor jou?

Heb je wel eens gekocht waar je eigenlijk geen geld voor had?

Meer over dit onderwerp vind je op de website van de week van het geld. https://www.weekvanhetgeld.nl/