Links of rechts?

Het klinkt heel makkelijk: links is progressief, vooruitstrevend, rechts is conservatief, behoudend. Maar zo simpel is het niet. Wat betekenen links en rechts eigenlijk?


Links of rechts.. Hoe zit dat eigenlijk?

De termen links en rechts zijn lang geleden na de Franse Revolutie in 1789 ontstaan. Er werd een nieuw parlement gevormd. Links in de zaal zaten de mensen die verandering wilden. Dat werden de progressieven genoemd. Rechts zaten de mensen die alles graag alles wilden houden zoals het was. Zijn werden de conservatieven genoemd.

Vroeger gingen de termen links en rechts vooral over economische thema’s . Links wilde vooral een gelijke en eerlijke verdeling en rechts wilde meer dingen overlaten aan de vrije markt.

Tegenwoordig gaat het vaker over culturele thema’s, zoals migratie of discriminatie. Links richt zich vaak meer op de multiculturele samenleving en internationale samenwerking, terwijl rechts zich vaak meer richt op het eigen land.

Links en rechts denken ook anders over seksualiteit en identiteit. Rechts-conservatief wil dingen vaak houden zoals het (vroeger) was, links-progressief wil meestal vernieuwing en acceptatie.
Links en rechts kun je zien als een schaal: je kunt helemaal aan de linker- of rechterkant van die schaal zitten (radicaal links of rechts), meer gematigd zijn of juist in het midden zitten.

Vrienden met politieke verschillen

NOS Stories sprak met twee ‘rechtse’ en twee ‘linkse’ jongeren over de haat die zij krijgen vanwege hun politieke voorkeur:

Helaas kan de indeling van LINKS EN RECHTS in twee ‘kampen’ zorgen voor verdeeldheid. Als groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan, heet dat polarisatie. 

Wat vind jij, moeten we de termen ‘links’ en ‘rechts’ blijven gebruiken?

Herken jij het dat verschillen tussen politieke ideeën soms voor problemen kunnen zorgen in vriendschappen ?