MDT bij Activiteitencentrum PLAK

Praten, Luisteren, Activiteiten en Koffie, dat is PLAK! Activiteitencentrum PLAK biedt een breed scala aan activiteiten en evenementen voor vele verschillende doelgroepen. Activiteitencentrum PLAK is een initiatief vanuit ROC Friese Poort en is een voorbeeld van het anders organiseren van onderwijs. Alle activiteiten worden door studenten van de opleiding maatschappelijke zorg georganiseerd en begeleid. De student leert naast het begeleiden van activiteiten ook om iets te betekenen voor de samenleving en de doelgroepen krijgen extra begeleiding. Win-win dus! 


Bij PLAK leren studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg uit Sneek door te doen. Het MDT traject heeft gezorgd voor een extra verdieping van de opleiding doordat studenten een MDT Challenge hebben uitgevoerd voor de doelgroepen waar ze tijdens hun studie ook over leren; een plek om te blijven plakken!

Dit leer je niet in een klaslokaal. Nu pas leer ik de doelgroepen echt kennen.

MDT; ontdek je talent en kom in actie voor wat jij belangrijk vindt!

MDT is de afkorting voor maatschappelijke diensttijd en is bedoeld om jongeren te laten ontdekken en ontwikkelen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn of beter in willen worden. Tijdens een MDT-traject doen studenten (gedurende minimaal 80 uur in maximaal zes maanden) iets goeds voor een ander of de samenleving en ontmoeten ze andere mensen. Ze ervaren wat dit met ze doet en wat het oplevert.

Studenten krijgen begeleiding van hun docenten, van jongerentrainers van het programma Young Impact en van begeleiders van maatschappelijke organisaties.

Het MDT project start met vragen zoals: Wat vind ik eigenlijk belangrijk? Waarom volg ik de studie die ik nu doe en wat kan ik daarmee in mijn directe omgeving? Kan ik iets toevoegen aan de wereld door mij in te zetten? Hoe pak ik dat aan? En of het nu een project wordt dat met hun studie te maken heeft of niet; ze bepalen zelf voor wie of wat ze zich willen inzetten. Hun project kan een muziek-, sport-, natuur- of theateractiviteit zijn: er is van alles mogelijk. De studenten voeren hun project individueel of in een klein groepje uit. Zo mogelijk worden ze daarbij gekoppeld aan een maatschappelijke organisatie.

Studenten komen erachter wie ze zijn, wat ze willen en kunnen. Ze ontdekken hun sterke punten en wat ze belangrijk vinden in de wereld. Ze leren waardevolle vaardigheden als plannen en netwerken en komen in contact met andere mensen en doelgroepen. Ook maken ze kennis met professionele organisaties en doen ze praktijkervaring op.

Betekenisvol bezig zijn met je studie

“We zijn dit MDT traject gestart als extra aanvulling op de studie die onze studenten volgen.”, vertelt Martha Andela, docent maatschappelijke zorg in Sneek. “Hoe fijn is het om studenten in het echte leven kennis te laten maken met doelgroepen waar ze over leren? Het MDT traject is gericht op talentontwikkeling, iets doen voor een ander en mensen ontmoeten. Onze studenten worden uitgedaagd om te onderzoeken wat zijn of haar eigen talent is en hiermee iets te doen voor een ander.”

“Het voelt geweldig om dit te kunnen doen. Ik vond het best spannend, moest echt even wennen, maar het gaat nu goed. Het is zo fijn iets toe te voegen. Gewoon een bakje koffie drinken en soms een spelletje doen. Even de tijd voor iemand hebben en te zien dat dat zo gewaardeerd wordt, voelt heel fijn. ”

Evelyn vertelt over haar ervaring met haar MDT tijd bij PLAK;

De school uit en het echte leven in.

Iets goeds doen voor een ander is leuk!

Activiteiten die georganiseerd zijn:

  • Er een deelkast geopend; elke maandag van 13.00uur tot 16.00uur en dinsdag en donderdagmorgen van 09.00uur tot 10.00uur is de deelkast geopend om spullen te doneren of te schenken. 
  • Er is in samenwerking met studenten van Horeca een etentje georganiseerd in restaurant Kiem (zie foto) voor bewoners van Wender (dak en thuislozen opvang).
  • Naast passen op kinderen van jonge moeders, zodat zij even hun handen vrij hadden om zelf iets te kunnen doen, werden er voor de jonge moeders groep kleding, luiers en andere spullen door studenten ingezameld.
  • Er is een lunch georganiseerd voor cliënten van het Leger des Heils.
  • Ondersteunen bij het leren fietsen voor nieuwkomers .
  • Meehelpen en begeleiden van pauzeactiviteiten bij scholen in de buurt (Thomas van Aquino en de Sudwester).

MDT PLAK genomineerd voor Star Awards 2022

In 2022 is activiteitencentrum Plak genomineerd voor de Friese poort Star Awards. Het MDT project werd finalist in de categorie “Project van het jaar” Een prestatie waar we erg trost op zijn. Bekijk de video en neem een kijkje in de keuken achter de formule van Plak!