Omdenken

Omdenken begint altijd met een probleem. Zonder problemen geen omdenken.

Omdenken is op zoek gaan naar kansen in plaats van blijven hangen in problemen. Het is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen.


Pin van Hans de Graaf op Omdenken. | Troost citaten, Citaten grappig,  Teksten

Wat is omdenken dan precies? Berthold Gunster (bedenker van Om-denken) legt dit uit.

Hoe werkt omdenken?

Stap 1: Je maakt van een probleem een feit (deconstrueren). Je kijkt niet naar een oplossing of naar hoe het zou moeten zijn. Je houdt dus puur over wat er al is.

Stap 2: Je gaat uit van de bestaande situatie en gaat op zoek naar iets nieuws. Dat noemen we construeren. Je start met het feit uit stap 1 en kijkt wat je ermee zou kunnen doen.

Een voorbeeld van OMdenken.nl

KLAMBY.

Oeps, foutje. Op deze draagtassen van IKEA ontbreekt de letter M, waardoor de link naar de website niet werkt. Wat doe je met zo’n grote stapel gênant mislukte tassen? Weggooien? Doordraaien? Terugsturen naar de drukker? De winkelketen deed dat alles niet. IKEA etaleerde de fout en verkocht de tassen. Niet als gewone, maar als speciale editie.

Op het bordje staat: “Bij IKEA is het oké om een foutje te maken. We hebben het verkeerde webadres op onze herbruikbare KLAMBY tassen geprint, maar omdat hij herbruikbaar is zullen we ze niet weggooien. Deze tassen zijn speciaal en beperkt in oplage!”

Ken jij een situatie waarin jijzelf of iemand anders die een probleem heeft aangepakt door middel van omdenken? Vertel er over.

Ga op internet op zoek naar de quotes van omdenken. De spreuken zijn ook op instagram te vinden (omdenkennederland).
Welke spreekt jou het meeste aan? Waarom?

Op YouTube staan tientallen filmpjes over omdenken onder de titel ‘Berthold geeft antwoord.’ Kies een filmpje waarvan het onderwerp je aanspreekt. Wat vind je van het antwoord dat Berthold geeft?

Ga naar de site van omdenken. Klik bovenin het menu op ‘inspiratie en verhalen’. Je kan vervolgens kiezen voor verschillende subcategorieën. Kies een verhaal, foto, filmpje of iets dergelijks die je aanspreekt. Vertel hier kort over aan de anderen.

Talenten - quote - Omdenken

Meer over dit onderwerp:

Bron; Routeplanner 3/ 4 | 8.2.6.1 Probleem oplossend vermogen | Principes van OMdenken?