Wie is er eigenlijk de baas van het internet?

regels van het internet

De regels van het internet.


Kun en mag je alles zeggen op social media? Mag je bijvoorbeeld met een andere naam reageren op een post? Zijn er regels van het internet over wat er wel en niet mag? Weet jij hoe dit zit? Probeer eens antwoord te geven op deze vragen.

Ze zeggen wel eens dat alles wat je op internet plaatst, altijd terug te vinden is. Is dit waar denk je? Als jij tien jaar geleden iets gepost hebt op twitter, is dat nu dan nog steeds te vinden?

Laatst stond er op een Engelse site een artikel over een vrouw die op zoek was naar een hulp in de huishouding. Er waren uiteindelijk drie interessante reacties. Ze googelde op de namen. Van de eerste vond ze een MySpace pagina met daarop onder andere een foto waar deze sollicitant bier dronk vanuit een trechter. Bij de hobby’s staat: “zuipen”. Bij de tweede vond ze een persoonlijk weblog (eigenlijk best wel een goede). In de meest recente blogpost stond iets als “Ik ben aan het solliciteren naar wat slavenbaantjes die onder mijn niveau zijn en ik ben er helemaal niet blij mee. Zodra ik wat van mijn schilderijen heb verkocht, zeg ik deze baan gelijk weer op.” Van de derde sollicitant waren maar zes zoekresultaten, waarvan de zesde was van de plaatselijke politie waar je uit kon lezen dat deze sollicitant twee jaar eerder was opgepakt vanwege winkeldiefstal.

Doen werkgevers dat, sollicitanten googlen? Waarom denk je dat ze dat zouden doen?

Zou jij dat wel of niet doen als je nieuwe werknemers nodig had? Leg eens uit!

Hou je er zelf rekening mee dat dit kan wanneer je gaat solliciteren? Wat doe je dan?

Maar wie bepaalt eigenlijk of je alles kan posten? Is er iemand die dit controleert, of je op de vingers tikt wanneer je dingen op internet zegt die niet door de beugel kunnen?

Dit onderwerp is veel in het nieuws geweest omtrent Trump (januari 2021). Hij is van verschillende platformen verwijderd.
In Nederland is eigenlijk hetzelfde gebeurd met rapper Lange Frans. Hij zou herhaaldelijk de richtlijnen van YouTube hebben geschonden en daardoor heeft YouTube zijn kanaal verwijderd.  De rapper had in filmpjes verteld dat hij gelooft dat politici een pedofielennetwerk onderhouden. Maar kan dat ‘zomaar?’ We hebben toch vrijheid van meningsuiting?

Bekijk het filmpje, hierin wordt uitgelegd hoe dit precies zit in het geval van Trump.

Wat vind je ervan?

Moet deze wet vernieuwd worden?

Wie moet volgens jou de regels bepalen?

Moeten dit wereldwijd dezelfde regels zijn? Waarom wel of niet?


Meer over dit onderwerp:

Bron; Routeplanner 1/ 2 | 3.7 Mediawijsheid | Wat vind jij?