‘Als je dit herkent, heb je ADHD!’

Autisme, ADHD of een depressie: steeds meer jongeren denken dat ze een mentale aandoening hebben na het zien van TikTok-video’s. Zijn deze TikTok-video’s juist helpend of schadelijk?


Video’s met de hashtag ADHD hebben in totaal 20 miljard views. Kijk jij deze video’s ook? Even ter voorbeeld, mocht je de video’s nog nooit gezien hebben. Op TikTok komen ze vaak voorbij, video’s met thema’s als: ‘Mijn leven met ADHD’, ‘10 tekenen van ADHD’ of ‘Hoe weet je of je ADHD hebt?’ De makers zelf hebben ADHD, maar noemen vaak vrij algemene situaties die voor veel mensen herkenbaar kunnen zijn, zoals stemmingswisselingen, wegdromen tijdens een gesprek, je sleutels vergeten of niet kunnen studeren terwijl je naar muziek luistert. Alleen concluderen de kijkers van deze video’s vervolgens dat ze ook deze aandoening hebben en stellen een zelfdiagnose.

“Ik heb dit allemaal, dus ik heb ook ADHD!”, schrijft een verbaasd meisje onder deze TikTok-video. In de reacties zijn meerdere reacties van herkenning te bespeuren. Zijn dit dé kenmerken van ADHD of herkennen we ons allemaal wel eens in dit soort gedragingen?

Kijk jij zulke video’s op TikTok?

Wat denk jij?

Zijn deze video’s helpend of schadelijk? Waarom?

Steunend of schadelijk?

Het zelf opplakken van diagnoses door TikTok-video’s is niet zo handig. Zeggen dat je ADHD, autisme of een depressie hebt, zonder dat dit gediagnosticeerd is, kan schadelijk zijn. Zo’n zelf opgeplakt label kan ervoor zorgen dat je deze klachten echt gaat ervaren of erger worden. Mogelijk ontwikkel je er zelfs een negatief zelfbeeld mee. Daarnaast is het schadelijk voor mensen die daadwerkelijk een diagnose hebben. Zij worden misschien wel minder serieus genomen. Ook kan het zijn dat je problemen niet worden opgelost, omdat je bijvoorbeeld een andere aandoening hebt dan je misschien denkt.

Natuurlijk is het ook fijn om jezelf te herkennen in video’s als je tegen dingen aanloopt, maar het zijn vaak ook dingen die mensen doen die geen psychische aandoening hebben. Sommige video’s bieden steun en zijn een aanknooppunt voor jou om de juiste hulp te zoeken bij een hulpverlener. Mocht je vermoedens hebben van een bepaalde aandoening of ervaar je jouw gedrag anders dan bij leeftijdgenoten, stap ermee naar een huisarts of hulpverlener.