Terug

GIJZELAAR, SCHRIJVER EN SPREKER – ARJAN ERKEL

De kranten stonden er in 2002 bol van: een Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen was op gewelddadige wijze overvallen en ontvoerd in de Russische deelstaat Dagestan. Wat volgde was een onstuimige maar bovenal angstige en verwarrende periode voor Erkel. Elke dag vreesde hij voor zijn leven, en toen hij op een dag in de kofferbak van een auto werd vervoerd en dagenlang zonder water en voedsel achtergelaten werd, wist Erkel vrijwel zeker dat zijn laatste uur had geslagen.

Maandag 17 mei organiseert de vakgroep Burgerschap en Brede Vorming van ROC Friese Poort een livestream met Arjan Erkel. De livestream start om 13.10 uur en duurt ongeveer 80 minuten. De link naar de livestreams is 17 mei ook in de agenda’s van medewerkers en studenten te vinden.

Kende je Arjan Erkel al? Wat weet je van zijn verhaal?

In de tijd dat Erkel werkzaam was bij Artsen zonder Grenzen kreeg hij te maken met een gewelddadige overval die zijn persoonlijke (kijk op het) leven ingrijpend heeft veranderd. Het was in de zomer van 2002 toen hij in de hoofdstad van Dagestan ontvoerd werd door vier gewapende mannen. Ondanks de berichten dat Erkel nog leefde, werd er door de Russische autoriteiten weinig actie ondernomen om hem te bevrijden.

“VERGROOT JOUW VRIJHEID VAN DENKEN EN DOEN” – Arjan Erkel

Arjan werd 607 lange dagen opgesloten in zwaar beveiligde slaapkamers, koude donkere kelders en tot slot in een ondergronds hok van slechts anderhalf bij twee meter, waar hij in gezelschap verkeerde van muizen en insecten. Het was er aardedonker. In dit hok verbleef Arjan maar liefst 15 maanden waarin hij geen enkel mens zag en er geen idee van had of het dag of nacht was. Zijn hok werd ononderbroken bewaakt door zwaarbewapende mannen met bivakmutsen op. Na maar liefst 607 dagen gevangenschap werd Erkel op 11 april 2004 eindelijk vrijgelaten.

Op mentaal vlak werd Arjan voortdurend heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Hij was volledig afhankelijk van anderen om zijn vrijheid terug te krijgen. Hij voelde zich dikwijls eenzaam en verlaten. Door de situatie volledig te accepteren en zich te vermannen wist Erkel zich erdoorheen te slaan en op enig moment begon hij contact te leggen met een aantal van zijn bewakers. Arjan besloot het heft in eigen handen te nemen om zijn situatie te verbeteren. Deze confrontatie met zichzelf heeft hem enkele zeer verrassende inzichten bezorgd.

Ken je de organisatie van Artsen zonder Grenzen? Weet jij wat ze doen?


Maandag 17 mei (13:10 uur) komt Arjan naar ROC Friese Poort om zijn verhaal vertellen over hoe hij een aantal jaar geleden vertrok als hulpverlener voor Artsen zonder Grenzen naar de Russische deelrepubliek Dagestan. In conflictgebied wordt hij door 4 gewapende mannen ontvoerd en vervolgens 607 dagen vastgehouden in een hok van 3 m2. Vastgehouden door zwaarbewapende moslimrebellen met bivakmutsen waarna een periode van angst, wanhoop en eenzaamheid volgde. Na 20 maanden van gevangenschap wordt Arjan vrijgelaten. Hij gebruikt nu zijn verhaal om mensen te informeren en inspireren. Kijk je mee?

Houd TEEZR.nl in de gaten voor de link naar de livestream.