Gijzelaar, schrijver en spreker – Arjan Erkel

De kranten stonden er in 2002 bol van: een Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen was op gewelddadige wijze overvallen en ontvoerd in de Russische deelstaat Dagestan. 20 juni komt hij zijn verhaal vertellen. Kijk je mee?

Wat na de overval volgde was een onstuimige, maar bovenal angstige en verwarrende periode voor Arjan Erkel. Elke dag vreesde hij voor zijn leven. Toen hij op een dag in de kofferbak van een auto werd vervoerd en dagenlang zonder water en voedsel achtergelaten werd, wist Erkel vrijwel zeker dat zijn laatste uur had geslagen.

Dinsdag 20 juni van 13:00-14:30 komt Arjan Erkel zijn verhaal vertellen op ROC Friese Poort. Dit is ook live te volgen. Houd Teezr.nl in de gaten voor de link!

In de tijd dat Arjan Erkel werkzaam was bij Artsen zonder Grenzen kreeg hij te maken met een gewelddadige overval die zijn persoonlijke (kijk op het) leven ingrijpend heeft veranderd. Het was in de zomer van 2002 toen hij in de hoofdstad van Dagestan ontvoerd werd door vier gewapende mannen. Ondanks de berichten dat Erkel nog leefde, werd er door de Russische autoriteiten weinig actie ondernomen om hem te bevrijden.

Heb jij al eens van Arjan Erkel gehoord?

Arjan werd 607 lange dagen opgesloten in zwaar beveiligde slaapkamers, koude donkere kelders en tot slot in een ondergronds hok van slechts anderhalf bij twee meter, waar hij in gezelschap verkeerde van muizen en insecten. Het was er aardedonker. In dit hok verbleef Arjan maar liefst 15 maanden waarin hij geen enkel mens zag en er geen idee van had of het dag of nacht was. Zijn hok werd ononderbroken bewaakt door zwaarbewapende mannen met bivakmutsen op. Na maar liefst 607 dagen gevangenschap werd Erkel op 11 april 2004 eindelijk vrijgelaten.

Op mentaal vlak werd Arjan voortdurend heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Hij was volledig afhankelijk van anderen om zijn vrijheid terug te krijgen. Hij voelde zich dikwijls eenzaam en verlaten. Door de situatie volledig te accepteren en zich te vermannen wist Erkel zich erdoorheen te slaan en op enig moment begon hij contact te leggen met een aantal van zijn bewakers. Arjan besloot het heft in eigen handen te nemen om zijn situatie te verbeteren. Deze confrontatie met zichzelf heeft hem enkele zeer verrassende inzichten bezorgd.

Zijn vrijlating op 11 april 2004 kwam helemaal onverwacht. Er volgde een emotionele tijd waarin het weerzien met zijn geliefden de boventoon voerde. Erkel is tot op de dag van vandaag dankbaar voor alle steun die hij destijds heeft gekregen. Mede dankzij deze steun heeft hij zijn leven weer op de rails kunnen krijgen.

Door deze harde les heeft Arjan geleerd dat hij in staat is zichzelf te overtreffen en dat de macht en invloed die hij kan uitoefenen vele malen groter is dan hij ooit had gedacht.

VERGROOT JOUW VRIJHEID VAN DENKEN EN DOEN” – Arjan Erkel

Arjan Erkel was werkzaam bij Artsen zonder Grenzen. Weet jij wat deze organisatie doet?

Dinsdag 20 juni (13:00-14:30 ) komt Arjan naar ROC Friese Poort om zijn verhaal vertellen. Hij gebruikt nu zijn verhaal om mensen te informeren en inspireren. Via een livestream is dit voor iedereen te volgen. Kijk je mee?

Durf te leven! – Arjan Erkel

Houd TEEZR.nl in de gaten voor de link naar de livestream.