Attituwattuh?

Attitude! Wat is dat eigenlijk? Misschien heb je iemand wel eens horen zeggen: ‘let op je houding tijdens je eerste stagedag’. Dit betekent niet gelijk dat je rechtop moet gaan staan of dat je op een ergonomische manier een zware doos moet tillen. Deze houdingen zijn natuurlijk ook van belang, maar hiermee bedoelen we jouw gedrag in relatie tot je stage of werk. We noemen dit attitude ofwel beroepshouding.


Of je nu op het vmbo, mbo of hbo zit, iedereen krijgt een keer of vaker te maken met stages. Dit kunnen maatschappelijke, oriënterende, lint of blokstages zijn. Bij iedere stage wordt een passende beroepshouding van jou gevraagd.

Heb jij wel eens stage gelopen? Welke beroepshouding werd van jou gevraagd?

Beroepshouding is de manier waarop je jezelf gedraagt bij een bedrijf, organisatie én op school. Een beroepshouding wordt aan de ene kant bepaald door kennis, waarden en regels, die bij een beroep passen. Aan de andere kant krijgt zij invulling door je eigen visie en persoonlijkheid. Ter verduidelijking even een paar voorbeelden…..

Wanneer je stage loopt in de sector Economie en Ondernemen zou het geweldig zijn als jij goed bent in het ontvangen en verwerken van goederen in de winkel en het magazijn. Je hebt op school geleerd hoe je een goederenlijst verwerkt en volgt daarbij de regels van het bedrijf op. Stel je eens voor dat je druk bezig bent met het verwerken van een vracht, maar deze is te zwaar om alleen te verwerken en je hebt hulp van jouw collega nodig. Of tijdens het verwerken van deze vracht goederen, vraagt jouw collega om hulp bij een andere klus. Plotseling wordt er een andere beroepshouding van jou gevraagd. Je moet gaan hulp vragen, overleggen, prioriteiten stellen, samenwerken, luisteren naar anderen, collegiaal zijn, etc.

Nog een ander voorbeeld. In de sector Gezondheidszorg is het van belang dat jij naast het geven van goede informatie aan een zorgvrager, ook wil uitstralen dat het goed zal komen en dat de patiënt erop kan vertrouwen dat hij in veilige handen is. Hoe doe je dat?

Welke beroepshouding is in dit voorbeeld uit de sector Gezondheidszorg van belang?