Wat lees jij?

Niets is leuker dan weten wat andere mensen lezen en zo nieuwe leestips voor jezelf ontdekken. Wat lees jij deze week?

Welk boek ben jij op dit moment aan het lezen, hoe bevalt het tot nu toe, wat ga je hierna lezen, waarom heb je dat boek gekozen?

Een boek pakken en gaan lezen. Dat is nogal wat. Dat kost tijd en energie en dat willen we er eigenlijk niet meer aan besteden. Er is te veel anders te doen, de afleiding is overal. Met Instagram, TikTok en Netflix onder handbereik op je telefoon is je tijd zo vol. Terwijl lezen tegenwoordig best belangrijk is: goed lezen betekent meer schoolsucces. Schoolsucces betekent weer een grotere kans op succes in de maatschappij. En dat wil iedereen, toch? 


Kunnen we niet meer lezen?

Er is iets geks aan de hand: we leven in een geletterde samenleving. Daarmee bedoelen we dat je voor bijna alles wat je wilt doen in onze maatschappij, lezen nodig hebt. Tegelijkertijd lezen we steeds minder. Sterker nog: van alle 15-jarigen in ons land, kan een kwart niet goed lezen. 

Een kwart van de 15-jarigen leest niet goed. Schrik je daarvan?

Bedenk eens: waar heb je lezen voor nodig in het dagelijks leven?

Lees jij? Wat? Wanneer? Hoe vaak?

Meer lezen? Meer succes!

Ok, we lezen steeds minder. Dat is niet best want onderzoek laat zien: beter lezen zorgt voor meer schoolsucces. En met schoolsucces vergroot je de kans op succes in je verdere leven. Anders gezegd: als je teksten goed begrijpt, kun je het onderwijs beter volgen, instructies begrijpen en opdrachten makkelijker uitvoeren. En een betere opleiding geeft je weer toegang tot een betere baan. Zo simpel is het!

In je werk kun je vervolgens dan weer beter werkwijzen en bedrijfsrichtlijnen begrijpen, handleidingen en veiligheidsvoorschriften goed gebruiken, verslagen of mails en andere berichten van collega’s en klanten begrijpen en dus je werk beter doen.

In je dagelijks leven kun je je verzekeringspolis aanpassen, formulieren van de belastingdienst invullen, een huurcontract begrijpen, het koopcontract van je auto ondertekenen. Altijd handig om je zaakjes goed te kunnen regelen!

Toch maar lezen dan?

Kortom: eigenlijk is er een heel makkelijke manier om je kans van slagen in het leven te vergroten: gewoon gaan lezen! Toegegeven: je moet iets meer moeite doen, maar daarna gaat er een wereld voor je open! En heb je Netflix uit, van Videoland alles gestreamd en ook van Prime Video alles gezien? Dan zijn er nog duizenden andere verhalen, in boeken!

Hoe?

Hoe vind je een fijn, spannend, romantisch, leuk, heldhaftig, mooi of……. (vul zelf iets in) boek? Er zijn genoeg sites waar je lekker kunt rondneuzen, tips krijgt, voorbeelden of fragmenten kunt lezen.  Kijk eens hier: