Consuminderen op Niet-Winkeldag

Kopen, kopen, kopen?

Je kast vol kleren maar nog niets om aan te trekken? Dat vraagt om lekker (online) shoppen! Voor weinig geld heb je tegenwoordig zo weer een toffe outfit. De vraag is: heb je het altijd echt nodig? En kan het ook eens minder? Of een keer niet? In plaats van altijd maar kopen, kopen, kopen? 


De laatste zaterdag van november is het Niet-Winkeldag. Het is dan net Black Friday geweest. Een dag waarop zeker in Amerika op bepaalde plekken totale koopgekte ontstaat. Wat vind jij daarvan? Niet-Winkeldag vraagt daar aandacht voor. Sta eens stil bij alle aankopen die jij doet.  

Niets kopen of ‘consuminderen‘ is goed voor het milieu want er hoeft niets te worden gemaakt en wat je niet koopt, hoef je ook niet weg te gooien. En het is zeker goed voor je bankrekening! 

Hoe shop jij? Ga je de stad in? Of koop je online?

Koop je wel eens tweedehands spullen? Waar koop je dat? 

Ben jij je ervan bewust hoeveel je koopt? Schrijf eens een hele week op wat je allemaal koopt, echt alles! Vergelijk het aan de eind van de week met je klasgenoten of vrienden. Bekijk je resultaat eens kritisch: was alles echt nodig? Hoe kan het anders? 

Hoe doe je dat? Niet winkelen?

  • Slaap er een nachtje over – vind je de volgende ochtend nog steeds dat je het nodig hebt? Misschien vind je toch nog wel een leuke broek in je kast voor dat feestje 
  • Schrijf je uit bij nieuwsbrieven van winkels waar je vaak shopt. Ook op Insta, volg die winkels niet meer. Dan kom je ook niet in de verleiding 
  • Ga de stad niet in, doe lekker iets anders. Lezen, luieren, afspreken met iemand. 
  • Plan een paar keer per jaar een shopmoment voor kleding. Verder niet. Of voor boodschappen: doe al je boodschappen zoveel mogelijk in een keer. 

Kun je jezelf echt niet bedwingen? Bedenk dan of je iets spik-splinternieuws nodig hebt. Vintage is tegenwoordig überhip.