De (gas)prijzen stijgen. Wat kan jij doen?

De energieprijzen stijgen al een tijdje snel door de oorlog in Oekraïne. En niet zo’n beetje ook. Het betekent dat veel mensen flink meer moeten gaan betalen aan boodschappen en energie. Wat nu?!


Die enorm hoge kosten raken iedereen; de mensen, bedrijven, de industrie, maar ook bijvoorbeeld scholen. Iedereen gaat fors mee betalen. Helaas juist de huishoudens waar al risico op armoede is, zijn extra kwetsbaar voor stijgende prijzen. Zij hebben namelijk geen spaarpot om op terug te vallen. Vooral mensen met een uitkering: mensen in de bijstand, een arbeidsongeschiktheids- of ziektewetuitkering en de brede groep werkende armen krijgen het nog zwaarder.

Wat betekent het voor jou?

Waarom is gas zo duur?

De gasprijs stijgt momenteel omdat onze gasvoorraden opraken en we steeds meer energie verbruiken. Ons gas moet dus vooral uit het buitenland komen; Rusland. Door de oorlog in de Oekraïne is het gas daar vreselijk duur geworden.

Dit kan je allemaal doen om minder te verbruiken

De meest voor de hand liggende tip: zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk. Zorg ervoor dat je zelf lekker warm bent door warme kleren aan te trekken en bijvoorbeeld lekker een dekentje over je heen te trekken als je op de bank zit. En beweeg! Ga iets doen waardoor je zelf warm wordt. Van zitten heb je het sneller koud.

Overdag niemand thuis? Zet de verwarming, net zoals ’s nachts, op 15 graden.

Zijn er kamers die niet echt gebruikt worden? Draai de radiatorknop daar bijna dicht, op de vorstvrij-stand. Dan verwarm je niet voor niks. Gebruik je je slaapkamer alleen om te slapen? Verwarm die dan ook niet, maar gebruik een extra deken, elektrische deken of kruik als je ’t er te koud vindt.

Houd deuren van kamers dicht, zodat er geen warmte ‘ontsnapt’ van verwarmde naar onverwarmde kamers.

Niet helemaal gratis, maar het kan wel veel besparing opleveren: koop radiatorfolie voor op de muur achter een radiator. Die folie kaatst warmte terug, waardoor je minder warmte ‘verspilt’. Een paar vierkante meter koop je voor ongeveer een tientje. Folie kun je met magneetjes vaak ook op de achterkant van een radiator bevestigen.

Let op; sluit nooit alles potdicht af. Ventileren via mechanische afzuiging en roostertjes is superbelangrijk. Hou die zoveel mogelijk open. Het klinkt tegenstrijdig dat je deuren en ramen dicht moet houden maar wel moet ventileren. Toch is minder CO2 en meer verse zuurstof in huis noodzakelijk.

Douche minder en korter en zet het water minder warm.

Heb je een sportschool abonnement? Douche dan na het sporten in de sportschool in plaats van thuis. Dan stijgt natuurlijk wel de energierekening voor die ondernemer en de CO2-uitstoot verminder je er ook niet mee… , dus ook daar; kort en minder warm douchen!

Kook water in een elektrische waterkoker in plaats van een fluitketel of pan. Die is efficiënter en je brengt zo ook minder vocht in huis.
Gebruik niet meer kookvocht voor een gerecht dan nodig. En gebruik een gaspit die past bij de grootte van de pan en gebruik deksels op de pannen. Eenpansgerechten zijn hot deze winter; slechts 1 pan op het vuur.

Tips voor goedkoper boodschappen doen

Let op de aanbiedingen (in de (digitale) reclamefolders).

Doe slechts slechts een keer per week boodschappen. De kans dat je iets koop dat je niet perse nodig hebt is dan kleiner.

Koop producten van het huismerk.

Boodschappen doen op de markt bespaart zeker geld.

Hamster alleen lang houdbare producten.

Eet minder vlees.

Vries verse produceten zoals vlees en brood in de vriezer. Let wel op; ook dan heeft het een houdbaarheidsdatum.

Gooi geen eten weg; een beetje plannen dus. Nederlanders gooien helaas enorm veel eten weg. Zonde van het geld!

Koop too good to go-boxen. Voor 5 euro een zak broodjes of een tas boodschappen? Dat kan met de app ‘Too good to go’, waar winkeliers onverkochte levensmiddelen voor een zacht prijsje kunnen aanbieden.

Maak jij je zorgen voor de toekomst?

Wat ga jij doen om de kosten voor jezelf of voor je ouders te beperken?