De kracht van Positief

13 september: de dag van Positief denken. Je zou het niet zeggen, maar positief denken kan behoorlijk krachtig zijn. Want door optimistisch in het leven te staan, zit je lekkerder in je vel, ben je zelfverzekerder. En dat is dan weer heel goed voor je gezondheid. Hoe positief ben jij? En kan je dat trainen? Positief zijn?


Positief denken zorgt ervoor dat je meer geniet van je leven. Je hebt minder stress, je kunt je doelen beter bereiken en het is goed voor je gezondheid. Je zit lekkerder in je vel, je hebt meer zelfvertrouwen en je voelt je beter over jezelf. Positief denken is alleen niet zo makkelijk, zeker niet als het tegenzit in je leven. Toch kan 1 positieve gedachte in de ochtend je hele dag veranderen. Probeer het!

Hoe positief ben jij? Ben je een optimist of een pessimist? Vertel waarom.

Positief denken kun je oefenen

Je kunt jezelf trainen in positief denken. Hoe? Door je af te sluiten van negatieve gedachten en juist open te staan voor de positieve. Dat klinkt wel erg simpel he? Zo simpel is het natuurlijk niet. Toch kun je het voor elkaar krijgen.

Probeer het met deze tips:

  • Kies ervoor om positief te denken. Je hebt die keuze, echt. En jij kunt hem maken!
  • Wees je er elke dag van bewust. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om de dag te beginnen met 1 positieve gedachte. Of eindig je dag met bedenken wat het positieve was.
  • Zorg dat je ook elke dag bewust bent van negatieve dingen om je heen. Wil j wel altijd het nieuws horen? En je omgeving? Is die wel zo goed voor jou?
  • Begin met kleine dingen: doe iets wat jou blij maakt, zoek vrienden waar je het fijn mee hebt, ga sporten of de natuur in.
  • Keep calm. Minder stress is minder negativiteit.
  • Vergelijk jezelf niet teveel met anderen. Jij bent jij. Je hoeft niet te zijn wie een ander is.
  • Blijf lachen! Neem het leven niet te serieus, maar zorg voor ontspanning en humor.

Hoe vaak denk jij positief over jezelf?

Denk je wel eens na over je eigen successen?

Probeer dit eens en week lang. Kies een van deze 2:

Begin iedere dag bewust met een positieve gedachte, schrijf hem op. Bijvoorbeeld: Wat voor leuks staat er te gebeuren vandaag? Of: welk ding gaat deze dag fijn maken? Of: waar kun je dankbaar voor zijn?

Kijk eens terug aan het eind van de dag en schrijf eens 2 of 3 dingen op waar je trots op bent, die goed of leuk waren. 2 of 3 dingen die de dag fijn maakten.

Vergelijk na een week alles wat jij hebt opgeschreven met een ander. Vertel ook wat voor gevoel dit jou geeft: ervaar je meer positiviteit? Ga je hiermee door denk je?