De schaar erin uit solidariteit, heeft dat nou zin?!

Sinds vorige maand zijn er in Iran en in inmiddels ook in andere landen protesten. Aanleiding is de dood van Mahsa Amini (22) in een politiecel. De Iraanse zedenpolitie pakte haar op. Waarom? Omdat ze haar hoofd niet voldoende bedekt had, vond de politie. Er zijn namelijk strenge kledingvoorschriften in het land. Veel vrouwen komen hiertegen in opstand: ze doen hun hoofddoek af of knippen zelfs hun haar af. Zo laten ze zien dat ze solidair zijn met Mahsa.


Het begon met Iraanse vrouwen. Maar inmiddels hebben ook Franse filmsterren, tiktokkers en zelfs een Nederlandse minister zich achter deze protesten ‘geschaard’. Letterlijk dus, want ze knippen allemaal een stuk van hun haar af om de demonstranten in Iran te steunen. En om te laten zien dat ze tegen de strenge kledingregels zijn in het land. Of, zoals de minister van Justitie Dilan  Yeşilgöz het zegt, voor het recht van vrouwen om gewoon ‘de zon op je huid te mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn, de wind door je haren voelen zonder nuance, zonder maar’.

Mahsa Amini werd vorige week opgepakt omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de strenge kledingregels die in Iran voor vrouwen gelden. Ze had haar hoofd niet bedekt en dat moet wel. Volgens getuigen werd Amini hardhandig gearresteerd en in een politiebusje gegooid. Daar zou ze zijn mishandeld. Ze is naar het ziekenhuis gebracht waar ze uiteindelijk is overleden. Volgens de politie klopt dat niet en is ze overleden aan een hartaanval. Maar veel mensen geloven daar niets van. Zij zijn er van overtuigd dat Amini mishandeld is omdat ze geen hoofddoek droeg.

Kun jij je voorstellen dat jij, je zus of je moeder vermoord wordt omdat jij of zij zich niet helemaal correct volgens de regels kleedt?

Vrouwen gaan sindsdien massaal de straat op en verbranden hun sluiers. Daarnaast worden video’s gedeeld van mannen en vrouwen die hun solidariteit tonen door hun haar af te knippen.

Protesten

In Iran, maar ook in andere landen, vinden grote protesten plaats. Vrouwen dragen portretten van Mahsa Amini mee. Om te laten zien hoe boos ze zijn, doen vrouwen zelf ook hun hoofddoek af en knippen die demonstratief in stukken. Sommige vrouwen knippen zelfs voor het oog van de camera hun haar af. Ook op social media laten vrouwen zien hoe ze uit protest hun haar afknippen.

Foto: AFP

Zou jij dat doen: je haar afknippen om te laten zien dat je iemand steunt, of om te protesteren?

Geen internet

Op dit moment is er geen internet in Iran, hierdoor komt er geen informatie naar buiten en worden mensen massaal vermoord vanwege hun bijdrage aan de protesten. Dat maakt veel vrouwen nog bozer; je kunt het als vrouw dus niet zeggen dat je het ergens niet mee eens bent.

Hoe belangrijk vind jij het dat wij in Nederland de vrijheid van meningsuiting hebben?

Heeft het volgens jou zin om te protesteren als je het ergens echt niet mee eens bent? Waarom wel of niet?

Deze jongeren wilden ook laten horen wat ze vinden

Bron: Linda.nl

Nieloefaar (22) laat in een TikTok-filmpje zien hoe ze haar haar af knipt. ‘Ik postte het als protest om te laten zien dat ik achter m’n volk sta en om een stem te zijn voor mensen die op dit moment geen stem hebben, omdat het internet daar is afgesloten’, vertelde ze vanochtend in een programma van zender Funx.

Ze komt zelf uit Nederland, maar heeft familie in Iran. “Ik heb mijn haar afgeknipt als een teken van solidariteit, maar ik wil ook bewustzijn creëren voor vrouwenrechten in Iran. Al veertig jaar lang is de vrijheid van vrouwen beperkt en daar moet verandering in komen.”

“Het komt super dichtbij, omdat ik het zelf heb ervaren. Ik heb mijn haren afgeknipt, als protest voor alle tijden dat ik zelf niet vrij was, maar ook voor de angsten die ik heb voor alle vrouwen daar. Het is ook een protest tegen de regering en alle wreedheden daar.”

“De reden om mijn haar te knippen is omdat het nu extra dichtbij komt. Ik heb dezelfde leeftijd als Mahsa. Als mijn moeder mij niet had meegenomen naar Nederland, had dit net zo goed mij kunnen overkomen.” Zelf is Nieloefaar toen ze twee was ontvoerd door haar vader naar Iran, drie jaar later heeft haar moeder haar met hulp terug kunnen krijgen naar Nederland. “Maar ik heb nog steeds familie in Iran die dit meemaakt. Familieleden van mij zijn ook om het leven gekomen door de Iraanse politie.”

Toen Nieloefaar het nieuws hoorde van Mahsa vond ze het in eerste instantie niet heel verrassend. “Het klinkt heel gek en dubbel, maar ik was niet in shock. Dit is al veertig jaar aan de gang. Dit soort verhalen komen alleen niet naar buiten of worden niet opgepakt door de westerse media. Toch is en blijft het een afschuwelijk verhaal om aan te horen. Daarom is het belangrijk dat het nu wel naar voren komt. Ik zit in een luxepositie en heb de vrijheid om mijn stem te laten horen, maar de vrouwen in Iran niet.

Ik ben blij dat er eindelijk aandacht is voor hoe slecht vrouwen het daar hebben. Als vrouw mag je geen muziek maken, je mening telt niet en je moet je houden aan de kledingvoorschriften. Doe je dat niet? Dan krijg je de doodstraf.”

En ook ik hoop dat er verandering komt. Ik wil dat iedereen zich bewust is van de vrouwenrechten daar. Vrouwen in Iran moeten ook zelf kunnen beslissen wat ze dragen, zeggen en doen. Ze moeten hun vrijheid terugkrijgen.”

Wat vind jij ervan dat vrouwen in landen als Iran zoveel niet mogen? Wist je dat er op heel veel dingen dus de doodstraf staat? Heb jij daar een mening over?

Parmida Baladi (25) vluchtte in 2018 samen met haar moeder en broertje uit Iran. Ze kwam naar Nederland omdat vrouwen in haar land onderdrukt worden en wil nu bewustzijn creëren voor wat er daar gebeurt.

Ze schrijft bij haar post op instagram:

Voor al het geluid van een schaar dat mijn hart brak, voor al die keren dat ik bang was
Voor al die keren dat ik de kleine geneugten van het leven niet had,
Voor al die keren dat ik het plezier van de wind en de zon op mijn haar niet voelde,
Voor al die keren dat ik gedwongen werd om in de religieuze klas te zitten, Voor al die keren dat ik een kind van 8-9 jaar oud was en ik een stijvere handpalmsjaal bond uit angst dat mijn haar in de hel zou hangen, misschien was de hel hier.
Voor alle keren dat ik hoofdpijn kreeg van het dragen van een hoofdband op de middelbare school,
Voor al die keren dat de schooldirecteur het haar op ons hoofd en gezicht voor de schoolingang controleerde. Voor al die keren dat ik mezelf niet was,
Voor alle keren dat ik een pistool zag terwijl de stomme swarte “Chadour” niet op mijn hoofd stond in de universitaire omgeving,
Voor het haar dat van mij is afgeknipt en deze keer zal ik het knippen.
Voor al die keren dat ik schuldig was aan het vrouw zijn,
Voor alle keren dat ik niet geloofde in deze hoeveelheid onrecht Degenen die niet zagen
degenen die niet hoorden
Voor al die keren dat Iran geen Iran was! Maar er waren veel islamitische republieken…
Voor al die keren dat ik vol woede was en ik ben boos over deze hoeveelheid wreedheid…
Genoeg is genoeg
Wreedheid is genoeg.

Durf jij dat? Je mening laten horen zoals Nieloefaar en Parmida? Ook als je ermee in de problemen komt?

Wat vind jij: zijn vrouwenrechten belangrijk?

Hoe is het in Nederland met de vrouwenrechten?

Wat denk jij: kun je met protesteren iets veranderen? Heb je voorbeelden?

Foto; RTL nieuws