Depressieve klachten?

Je bent niet de enige! Steeds meer jongeren hebben te maken met depressieve klachten.


Iedereen voelt zich wel eens down, verdrietig of boos. Maar je down voelen, betekent niet gelijk dat je depressief bent. Bij een depressie ben je langer dan 2 weken somber en/of heb je nergens zin in. Ook kun je je moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan je dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan. Helaas is dat soms nog niet genoeg..

Psychische problemen

Depressieve klachten zoals bijvoorbeeld eenzaamheid komen voor een groot deel door corona. Het is een lastige tijd (geweest). Ken je dat gevoel? Kamp jij soms ook wel met zulke problemen?

Corona is een van de grote redenen waarom veel jongeren psychische klachten hebben. Vanwege de maatregelen kon je lange tijd nog maar weinig doen, en zag je waarschijnlijk ook een stuk minder mensen. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat je je bijvoorbeeld eenzaam of somber voelde. Hoewel we steeds minder beperkingen lijken te krijgen en dus meer vrijheid waardoor we onder andere weer naar school kunnen, kan het zijn dat je je nog steeds niet blij en energiek voelt.

Maarten Dallinga kent dat gevoel ook. Hij vond het erg moeilijk om er met zijn ouders en vrienden over te praten. Pas jaren later durft hij het aan zijn ouders te vertellen. In de video hieronder vertelt hij hoe dat ging.

Hoe was het om naar Maarten Dallinga te luisteren?

Welke tips geeft hij ? Wat raadt hij aan om te doen als je iemand kent of bent die mogelijk suïcidaal is?

Denk je dat het helpt om van anderen te horen dat ze hetzelfde meemaken of voelen als jij?

Sara van 18 weet ook hoe het voelt; ze is lang depressief geweest.

“Ik heb lang moeten wachten tot ik hulp kreeg, dat is zeker niet fijn”, zegt ze. “Je voelt je radeloos als je geen hulp krijgt. Je weet niet wat je moet doen, je wordt gek in je hoofd.”

“Op deze leeftijd is het zo belangrijk om jezelf te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen”. “Maar dat kan niet. Je komt niet vooruit, dat is heel erg.”

Samir van 17 zat in het eerste jaar van zijn studie toen hij voor het eerst een paniekaanval kreeg.

“Ik voelde mij al enkele maanden wat raar. Ik sliep heel weinig, had geen eetlust, ik was futloos en vermoeid.”

“Ik heb het niemand verteld. Ik dacht dat niemand iets voor me kon doen. Nu weet ik dat ik het niet alleen kan. Hoeft gelukkig ook niet.”

Bjorn van 18 heeft een jaar rondgelopen met de gedachte dat hij wel dood wilde. Hij heeft hulp gezocht en is nu 3 jaar verder. Bjorn kijkt nu heel anders tegen het leven aan.

“Het is heel belangrijk dat je hulp zoekt, ook als je maar een klein beetje kampt met problemen. Er zijn veel hulplijnen, je kunt ook gewoon naar je huisarts toe, die zijn gewoon open voor jou.”

“Ik loop vier keer per week hard, dat helpt mij ook mentaal om gezond te blijven. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf te ontwikkelen, zodat het niet zo ver hoeft te komen.”

Gaat het niet goed met je? Praten helpt. Zoek hulp. Je kunt altijd terecht bij je studiebegeleider of bij een medewerker van het Student Service Centrum (SSC) van je school.

Vertrouwenspersoon

Wil je liever niet naar je mentor of studiebegeleider? Dan kun je ook nog altijd terecht bij de vertrouwenspersoon van je school. Je vindt de juiste gegevens als je vertrouwenspersoon en de naam, van je school intypt. De vertrouwenspersoon zal naar je luisteren en samen met jou bedenken wat je zou kunnen doen. Jij beslist!

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of gratis 0800-0113.