Douze points voor Europapa!

Freepik: ©senivpetro

Het is je vast niet ontgaan. Joost Klein gaat met het nummer ‘Europapa’ ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. In de bookmakers is hij de afgelopen week naar de top 10 gestegen!


Joost klein is een bekende zanger uit Friesland. Kende je Joost voor de inzending nog niet? Dat is ook niet zo gek. Joost heeft met name een hele grote fanbase in het buitenland. Met zijn nummer ‘Friesenjung’ stond hij zelfs weken op nummer 1 in de Duitse hitlijsten. Ook in België kunnen ze geen genoeg van Joost krijgen. In 2019 verkocht hij al meerdere locaties in België compleet uit en stond hij op Pukkelpop. Toch timmerde Joost ook in Nederland aan de weg. Een paar weken eerder wist hij namelijk ook een volledige set op Lowlands te spelen. Dat Joost nu ook mag optreden op het podium van het Songfestival is voor hem een droom die uitkomt.

Zware jeugd

De droom om op het songfestival te staan was er bij Joost al van jongs af aan. Hij herinnert zich nog dat hij thuis met zijn familie op de bank naar het songfestival keek en zei: “Ik ga daar later ook staan”. Joost kijkt met warme herinneringen terug op deze momenten, zijn ouders zijn namelijk overleden toen hij in de brugklas zat.

Met zijn inzending brengt Joost een ode aan zijn vader, zo beschrijft Joost zijn nummer: ” ‘Europapa’ gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. ‘Europapa’ is een eerbetoon aan mijn vader. Hij gaf mij een wijde visie op de wereld mee in zijn opvoeding.”

“Hakkuh!”

Ondanks de diepere lading die het nummer bevat klinkt het ontzettend vrolijk. Dat komt door de ‘Happy Hardcore’ die Joost in zijn nummer verwerkt heeft. Happy Hardcore is een typisch Nederlandse subcultuur die zich in de jaren ’90 razendsnel over de wereld verspreide. Op deze manier wil Joost een ander stukje Nederland weer terug op de kaart zetten en dat lijkt te lukken! Op Tiktok gaat zijn nummer viral en ook de interesse naar de muziek en het ‘hakken’ komt weer op. Heb jij al geoefend?

‘Europapa’- Youtube

Eens even wat anders

Het nummer ‘Europapa’ is een heel ander soort muziek dan dat we normaal gesproken naar het songfestival sturen. Eerdere jaren stuurde we met name ballads heen. Misschien kun je je het nummer van S10 nog wel herinneren. Met het nummer ‘De diepte’ stuurde we een heel rustig liedje naar het songfestival. Waarom we nu opeens tóch wat anders sturen heeft volgens de Nederlandse jury alles te maken met hit-potentie. Volgens hun zit het nummer snel in je hoofd en heeft het daarom een grote kans dat het gaat aanslaan bij al onze buitenlandse buren.

Of dat echt zo is zien we 9 en 11 mei. Dan treed Joost met zijn nummer op, op het Eurovisiesongfestival 2024 in Mälmo.

Bron: 538, eo en avrotros


Wat vind jij van het nummer ‘Europapa’?

Denk je dat we kans maken?

Wat is jouw favoriete nummer wat ooit op een songfestival gezongen is?