Een student is toch een student?

Wie leert, studeert. Dan ben je dus student, zou je zeggen. Toch lopen veel mbo’ers er tegenaan dat ze niet als studenten worden gezien. Dat is gek, want juist nu staan veel werkgevers te springen om goede vakmensen. En die leren (of studeren) voor hun vak op het mbo!


De waardering voor mensen die hun vak verstaan groeit. Gek dat studenten op het mbo dat nog niet altijd merken. Studenten op het hbo of de universiteit kunnen vaak meedoen aan een spetterende introductieweek, ze krijgen studentenkortingen of kunnen goedkoop sporten. Mbo’ers hebben die voordeeltjes vaak niet. Fleur werd zelfs geweigerd bij een café, terwijl leerlingen in het mbo sinds 2020 toch echt officieel ‘student’ zijn. Lees via onderstaande link wat er met Fleur gebeurde:

Wat vind jij: is een leerling van het mbo een student?

Maak jij wel eens zoiets mee? Dat mensen je niet voor ‘vol’ aan zien omdat je mbo’er bent? Wat gebeurt er dan?

Helaas hebben veel mbo-studenten het gevoel dat ze niet gehoord of gezien worden. “We worden toch vaak als de domme doelgroep gezien die alleen maar wat met zijn handen kan”, zegt een mbo-student tegen NOS Stories. Terwijl mensen met een mbo-diploma er juist toe doen in onze maatschappij. We willen allemaal een kapper die de kneepjes van het vak kent. Of een bouwvakker of elektricien met verstand van zaken. Zonder mbo draait onze maatschappij niet.

Sabria Zaid, mbo-student doktersassistente, hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom het mbo zo belangrijk is. Zij was ‘student van het jaar’ van ROC Midden Nederland. Sabria: ,,Zonder mbo’ers draait de maatschappij niet. Mbo’ers zorgen ervoor dat fabrieken blijven draaien, dat er huizen worden gebouwd, dat we voeding kunnen blijven consumeren, dat er bruggen worden gebouwd en dat er zorg is voor onze lieve ouders en opa’s en oma’s. Als het mbo zou wegvallen, zou de hele maatschappij in elkaar storten. Het mbo is als het fundament van een huis.’’

Verdien je als mbo’er dan straks niet minder? Dat valt wel mee. Zeker in deze tijd is er veel vraag naar goed geschoolde vakmensen. En veel vraag betekent vaak een hoger uurtarief. Kijk maar eens om je heen: stukadoors, hoveniers, monteurs kunnen het werk bijna niet aan. Dus kunnen ze ook meer vragen voor hun werk. Het lijkt erop dat dat voorlopig nog wel even zo blijft. Vergeet daarbij niet: werkplezier is ook belangrijk. Lol in je werk zorgt ervoor dat je je werk goed doet en dat je het goed doet als mens. Dat is minstens zo waardevol als een topinkomen.

En jij?

Waarom heb jij gekozen voor het mbo?

Hoe zie jij je toekomst?

Wat is belangrijker: veel geld verdienen of plezier in je werk?