Eerlijk of wraak: “Wanneer gaan straffen te ver?”

Na de aanslag in Moskou zijn de verdachten zwaar mishandeld in de media verschenen. Wat is er gebeurd? Is het terecht?


22 maart vond er een aanslag plaats in de Crocus City Hall in Moskou. Hierbij kwamen bijna 150 mensen om het leven. Na afloop werden 11 verdachten opgepakt, onder wie de 4 mogelijke verdachten die het vuur openden.

In de Russische media gingen veel filmpjes van deze 4 verdachten rond, hierin zouden heftige martelingen te zien zijn. Zo te zien zijn dat er een oor wordt afgehakt en intieme delen geëlektrocuteerd worden. Inmiddels kunnen correspondenten en experts bijna met zekerheid zeggen dat deze martelingen echt hebben plaatsgevonden. 24 maart verschenen de 4 verdachten voor de rechter met duidelijke verwondingen: Gezichten waren blauw en opgezwollen. Eén van hen was er zo slecht aan toe, dat hij nauwelijks meer aanspreekbaar was.

Bron: RTLnieuws

Wat vind je van de verhalen die rond gaan over de aanslag?

Vind jij dit een gepaste straf voor terreuraanslagen?

Amnesty International

In Nederland is marteling niet aan de orde. Sterker nog, het is verboden. Dat komt door een verdrag wat de Verenigde Naties heeft gesloten met Amnesty International. Amnesty International is een vereniging die staat voor het opkomen van mensenrechten. In het verdrag staat vermeld dat alle vormen van marteling worden afgekeurd. Mensen die deze daad begaan, worden volgens de Nederlandse rechtstaat bestraft. In 2015 hebben meer dan 150 landen dit verdrag ondertekend.

Binnen het verdrag focust Amnesty zich nu met name tot het aanscherpen van de verdragen. Informatie uit marteling moet volgens hen niet als “bewijs” gelden. Verder wil Amnesty beter toezicht op politiebureaus en gevangenissen, om het martelen preventief voor te zijn. Ziet Amnesty dat er in een land, wat het verdrag ondertekend heeft, dat er toch teveel geweld plaatsvind op straat? Dan wordt de overheid van het land daar op aangesproken.

Samen staan we sterk

Niet alleen houdt Amnesty International zich bezig met het uitbannen van martelingen. Amnesty heeft het streven om alle vormen van menselijk lijden uit te bannen en mensenrechten te verbeteren. Dit doen ze binnen een grote community waar jij ook aan kan deelnemen.

In dit korte filmpje zie je hoe Amnesty te werk gaat:

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de site! Hier vind je hoe je je moet aanmelden voor de nieuwsbrief, wat voor doelen er lopen in jouw omgeving en hoe je zelf een steentje kan bijdragen.

https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/amnesty-bij-jou-de-buurt

Bron: Amnesty International

Welke mensenrechten zou jij graag willen verbeteren?

Ervaar je zelf wel eens onrecht in je omgeving?

Vind je het goed dat Amnesty International bestaat?