Examenstress, hoe ga ik daarmee om?

Als je angst of stress ervaart voor examens, kan dat verschillende oorzaken hebben. Je bent bang om fouten te maken en niet aan je eigen of andermans verwachtingen te voldoen. Met deze beste 10 tips zorg je ervoor dat jij deze periode goed doorkomt!


Wat is jouw ervaring met examens?

Hoe bereid jij je voor op examens?

1. Maak een checklist

Begin met het inventariseren van wat je moet weten en kunnen per examenonderdeel. Dan kun je natuurlijk opschrijven: ‘alles’, maar dat schiet niet op. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je de stof voor je examen van dit jaar in een lijstje kunt verwerken: Welke onderwerpen komen langs? Welke berekeningen moet je kunnen maken? Welke termen moet je kennen? Zorg dat je bij alle lijstjes afvinkhokjes maakt. Een afgevinkt hokje betekent dan: dit heb ik geleerd/dit snap ik. Zo weet je ook meteen hoeveel je nog moet leren.

2. Eet de stress van je af

Er zijn een hele boel producten die goed zijn voor je concentratie, je ontspanningsvermogen, etc. Wees voorbereid en zorg dat je de volgende producten in huis hebt

 • Bananen: helpen tegen zenuwen.
 • Chocola: helpt volgens wetenschappers ook tegen (examen)stress.
 • Vis: stimuleert je hersenen.
 • Thee: helpt ontspannen. Maar nou niet meteen liters achteroverslaan vijf minuten voor je examen, want dan krijg je ruzie met je blaas.
 • Kauwgum/pepermunt: helpt je concentreren.

Absoluut géén goed plan is energie drank of andere suikerbommetjes innemen tijdens of vlak voor je examen. Daar krijg je weliswaar een tijdelijke boost van, maar daarna kun je je juist extra slap en futloos voelen.

3. Zoek leuke mensen op

Sociaal contact is een geweldige manier om te ontspannen. Samen zijn met je vrienden of familie helpt je je drukte te verwerken en geeft je de gelegenheid om stoom af te blazen.

4. Studeer in etappes

Maak voor jezelf een planning van wat je gaat doen, bijvoorbeeld één hoofdstuk lezen. Dat is haalbaar en concreet. Er zijn maar weinig studenten die het kunnen opbrengen om uren achter elkaar te studeren. Deel je tijd daarom op in behapbare blokken en neem regelmatig pauze. Er zijn apps die kunnen helpen met het plannen en structureren van je studietijd. Een mooi voorbeeld is de Pomodoro Timer App: je studeert in 4 blokken van 25 min afgewisseld met 5 minuten pauze. Na het afronden van de 4 blokken krijg je 20 minuten pauze. Daarna begin je weer opnieuw. Handig toch!

5. Regelmatig ontspannen

Ontspanning kun je groots aanpakken door een dagje naar de spa te gaan of een weekendje in een relaxresort te hangen. Toch voel je je waarschijnlijk meer ontspannen als je met kleine rustpunten werkt. Deze rustpunten zorgen ervoor dat de spanning nooit zo hoog kan oplopen dat het echt vervelend wordt. Voorbeelden van rustpunten zijn:

 • Regelmatig jezelf uitrekken.
 • Vaak een paar keer diep in- en uitademen en de spanning weg laten vallen.
 • Even rustig zitten met wat te drinken zonder dat je verder iets doet.
 • Naar buiten gaan en een rondje wandelen.
 • Een klusje doen waarbij je je hoofd niet nodig hebt (beetje schoonmaken of opruimen bijvoorbeeld).
 • Genieten van een leuk liedje.

Door jezelf regelmatig even te ontspannen in drukke tijden zorg je ervoor dat de spanning nooit te groot wordt.

6. Denk positief

Het begint met positief denken. Gedachten als ‘ik haal het toch niet’ of ‘ik móet het halen’ veroorzaken stress. Je kunt beter focussen op de dingen die je wel goed kunt en het examen als een uitdaging zien.

7. Oefenen, oefenen, oefenen

Als je een proefexamen hebt gemaakt, kijk dan goed naar wat je fout hebt gedaan en schrijf dat op. Op die manier krijg je inzicht in welke fouten je maakt. Misschien maak je steeds fouten in vragen over één bepaald onderwerp of is het een bepaald onderdeel die je niet ligt. Vraag een docent om hulp en dan oefen je nog even verder.

8. Schrijf de drukte van je af

Door je hoofd even lekker leeg te schrijven merken je hersenen dat ze zich even kunnen ontspannen. Je hersenen proberen steeds vast te houden aan alle dingen die je nog moet en wilt doen. Door deze zaken op papier te zetten kunnen je hersenen ontspannen omdat ze weten dat je het ergens hebt vastgelegd. Het staat zwart op wit dus kunnen je hersenen zich weer met andere zaken bezighouden. Het zal je verbazen hoeveel een beetje orde in de chaos je oplevert. Zorg voor een overzicht van de dingen die je gestrest maken en voel hoe je ontspant.

9. Ff lekker sporten

Door te bewegen voel je je positiever, helderder, rustiger en meer ontspannen. En na afloop van een training zal je je nog een tijd lang prettig voelen, dankzij de chemische reactie in de hersenen; de aanmaak van het positieve hormoon endorfine.

10. Zet je telefoon uit

Het is irritant voor je concentratie wanneer je continu gestoord wordt door meldingen op je telefoon en andere “belangrijke” geluiden. Ook helpt het niet als er steeds mensen bij je langslopen. Als je gaat studeren voor een examen, zorg dan voor een kamer waar je alleen zit en waarvan de deur dicht kan. Leg je telefoon in een andere kamer.

Bron: Tio.nl

Heb jij nog een tip bij examenstress?

Tot slot:

Wij wensen je heel veel succes! JUST DO IT!!!