Heb jij al gekozen? #DONORWET

donor

1 juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Heb jij je keuze al doorgegeven?


Wat kan dat lastig zijn hé, keuzes maken. Zeker over een onderwerp als donor worden. Op 1 juli 2020 is de nieuwe Donorwet ingegaan. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder werd verzocht een keuze te maken over orgaandonatie. Jouw keuzes zijn:
– donor worden
– niet doneren
– na overlijden de keuze overlaten aan de familie of partner
– één persoon aanwijzen die de beslissing neemt

Wie uiteindelijk niets invult, wordt automatisch donor!

Wat zou dat betekenen, automatisch donor worden?

De rijksoverheid zegt daarover het volgende:

‘Geen bezwaar’ als u geen keuze invult

Tussen 1 september 2020 en eind maart 2021 krijgt iedereen die zijn of haar keuze niet heeft ingevuld in het Donorregister 2 brieven ter herinnering. Wie na 2 brieven nog geen keuze heeft ingevuld, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsels. U krijgt hierover een brief. Dit geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een gemeente.

Wat betekent ‘geen bezwaar’?

Heeft iemand de 2 herinneringsbrieven om zich te registreren ontvangen en daar niet op gereageerd? Dan staat deze persoon in het Donorregister vermeld met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Familieleden moeten in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. Een arts zal met de familie de orgaandonatie bespreken. Als de familie kan aantonen dat de overledene geen orgaandonor wilde zijn, gaat de orgaandonatie niet door.
Bron: Rijksoverheid.nl

Wat vind je daarvan?

Maar wat is dan nu de stand van zaken? De NOS meldt het volgende:

Sinds 2020 is de groep Nederlands die toestemming geeft voor orgaandonatie flink gegroeid, een groei van bijna een miljoen. De groep mensen die geen toestemming geven, is ook gegroeid, namelijk van 2,3 miljoen naar 4,3 miljoen. 3,3 miljoen Nederlands hebben geen eigen keuze ingevuld. Dat betekent dus dat ze geregistreerd staan als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Wat opvalt is dat vooral jongeren nog geen keuze hebben gemaakt. Ongeveer 40% van de jongeren tussen de 18 & 20 jaar had afgelopen juli nog niets doorgegeven. Ze staan dus in het Donorregister onder de noemer ‘geen bezwaar’.

Bron: NOS.nl

Heb jij je keuze al gemaakt en doorgegeven? Waarom wel of niet?

Bekijk onderstaand filmpje als je wilt weten hoe de registratie in zijn werk gaat:

Waarom zou jij donor worden?

Wat vind jij belangrijk, ingewikkeld, eng of verwarrend aan wel of niet donor worden?

Op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting kun je voor- en tegenargumenten lezen om wel/geen donor te worden. De tegenargumenten hebben te maken met leeftijd, ziekte, handicap, ongezond leven (deze redenen blijken vaak een misverstand te zijn), geloofsovertuiging, het een eng idee vinden dat ze in je gaan snijden, verplichte registratie of mensen willen het zelf bepalen. Wil je meer weten over geloof en orgaandonatie en waarom twijfels niet nodig zijn? Neem een kijkje op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting: