Terug

IN GESPREK MET JEZELF

Misschien herken je het wel, de gesprekken die plaatsvinden in je gedachten. Het zijn onze ‘innerlijke stemmen’ die overal wel iets van vinden en daar hun mening over geven. Deze zelfpraat is belangrijk. Wat je tegen jezelf zegt, bepaalt de keuzes die je op elk moment van je leven maakt.

Herken je deze innerlijke gesprekken uit de inleiding? Hoe?

Welke innerlijke stemmen/types zijn er denk je?

innerlijke stemmen - STILTS Training en Coaching

We bespreken hier drie innerlijke stemmen: de Criticus, de Verdediger en de Gids.

Als je het plaatje zo ziet, wat denk je dat deze innerlijke stemmen te zeggen hebben?

Zelfpraat van de Innerlijke Criticus

Dit is het stemmetje van binnen dat zegt dat we er niets van kunnen: “Ik ben zo slordig, ik kan niet rekenen, ik zeg nooit iets goed, enzovoort”. Onze Innerlijke Criticus is veroordelend en geeft ons de schuld over alles wat fout gaat in ons leven.

Als ik tegen mezelf blijf zeggen dat ik nooit een voldoende voor rekenen kan halen, dan ga ik niet meer naar de lessen ben ik ontsnapt aan het probleem. Maar ik hou mezelf voor de gek, want ik weet best dat ik naar de les moet om een voldoende te halen. Dus mijn opluchting is maar tijdelijk. Daarnaast bevestig je eigenlijk de Criticus. Je gaat niet naar de les, haalt een onvoldoende en de Criticus heeft mooi weer wat om je onder je neus te wrijven.

Last van je innerlijke criticus? - Psycholoog & Life Coach drs. Sabijn Arts
Zelfpraat van de Innerlijke Verdediger

De keerzijde van de Innerlijke Criticus is de Innerlijke Verdediger. In plaats van onszelf te veroordelen, veroordeelt de Innerlijke Verdediger anderen: “Wat een saaie leraar. Als hij het nou eens op een leuke manier lesgeeft, snap ik het misschien. Door mijn klasgenoot ben ik te laat in de les. Het is allemaal hun fout”.

Zelfpraat van de Innerlijke Gids

Gelukkig hebben we ook nog de stem van de Innerlijke Gids. Deze wijze stem beseft dat oordelen een moeilijke situatie niet verbetert. De Innerlijke Gids observeert iedere situatie objectief en vraagt: “Ben ik op de juiste weg of niet? En als ik er vanaf ben geweken, wat kan ik doen om weer op koers te komen? De Innerlijke Gids laat ons bewust zijn van de wereld om ons heen, andere mensen en vooral op onszelf. De stem van een Innerlijke Gids zal al zijn energie inzetten om een probleem op te lossen.

De stem die wij kiezen om onze gedachten in beslag te nemen, bepaalt onze keuzes, de resultaten en ervaringen in ons leven. Kies je gedachten dus zorgvuldig!

Shel Silverstein “The Voice There is a voice inside of you That whispers  all day long, "I fe… | Shel silverstein quotes, Quotable quotes,  Inspirational quotes

Op een andere manier:

Je kan je voorstellen dat je gedachten invloed hebben op hoe je reageert. Bekijk het volgende filmpje (tot 1:24).

Herken je dit?

Kun je je voorstellen dat je gedachten dus ook op andere manieren invloed hebben op je reacties? In wat voor situaties komt dat voor denk je?

Meer over dit onderwerp?

Bron: Routeplanner 3/ 4 | Communiceren | Onze innerlijke gesprekken