In gesprek met jezelf

Misschien herken je het wel, de gesprekken die plaatsvinden in je gedachten. Het zijn onze ‘innerlijke stemmen’ die overal wel iets van vinden en daar hun mening over geven.

Deze zelfpraat is belangrijk. We noemen dit ook wel onze innerlijke stemmen. Wat je tegen jezelf zegt, bepaalt de keuzes die je op elk moment van je leven maakt.


We bespreken hier drie innerlijke stemmen: de Criticus, de Verdediger en de Gids.

Zelfpraat van de Innerlijke Criticus

Dit is het stemmetje van binnen dat zegt dat we er niets van kunnen: “Ik ben zo slordig, ik kan niet rekenen, ik zeg nooit iets goed, enzovoort”. Onze Innerlijke Criticus is veroordelend en geeft ons de schuld over alles wat fout gaat in ons leven.

Als ik tegen mezelf blijf zeggen dat ik nooit een voldoende voor rekenen kan halen, dan ga ik niet meer naar de lessen en ben ik ontsnapt aan het probleem. Maar ik hou mezelf voor de gek, want ik weet best dat ik naar de les moet om een voldoende te halen. Dus mijn opluchting is maar tijdelijk. Daarnaast bevestig je eigenlijk de Criticus. Je gaat niet naar de les, haalt een onvoldoende en de Criticus heeft mooi weer wat om je onder je neus te wrijven.

Ken jij de Innerlijke Criticus? In welke situaties?


Zelfpraat van de Innerlijke Verdediger

De keerzijde van de Innerlijke Criticus is de Innerlijke Verdediger. In plaats van onszelf te veroordelen, veroordeelt de Innerlijke Verdediger anderen: “Wat een saaie leraar. Als hij het nou eens op een leuke manier lesgeeft, snap ik het misschien. Door mijn klasgenoot ben ik te laat in de les. Het is allemaal hun fout”.

Dit zijn allemaal beschuldigingen, klachten, oordelen en het bekritiseren van anderen. Innerlijke Verdedigers willen ons beschermen voor ongemak en angst. Ze doen dit door de schuld van onze problemen buiten onszelf te leggen. Bijvoorbeeld bij andere mensen, pech, de regering, geldgebrek, ouders, tijdgebrek, enz. de schuld te leggen. Een Innerlijke Verdediger kan zeggen: “Ik kan rekenen niet halen want mijn docent legt de stof niet goed uit. Nu kan ik opgelucht zuchten want ik ben gedekt. Als ik rekenen niet haal dan is het niet mijn fout (maar van iemand anders).

Herken jij de verdediger? In welke situaties komt hij bij jou om de hoek kijken?

Zelfpraat van de Innerlijke Gids

Gelukkig hebben we ook nog de stem van de Innerlijke Gids. Deze wijze stem beseft dat oordelen een moeilijke situatie niet verbetert. De Innerlijke Gids observeert iedere situatie objectief en vraagt: “Ben ik op de juiste weg of niet? En als ik er vanaf ben geweken, wat kan ik doen om weer op koers te komen? De Innerlijke Gids laat ons bewust zijn van de wereld om ons heen, andere mensen en vooral op onszelf. De stem van een Innerlijke Gids zal al zijn energie inzetten om een probleem op te lossen.

Ben jij je bewust van deze Innerlijke Gids?

De stem die wij kiezen om onze gedachten in beslag te nemen, bepaalt onze keuzes, de resultaten en ervaringen in ons leven. Kies je gedachten dus zorgvuldig!

Op een andere manier

Je kan je voorstellen dat je gedachten invloed hebben op hoe je reageert. Bekijk het volgende filmpje (tot 1:24).

‘Je gedachte over een gebeurtenis bepaalt hoe je reageert.’
Herken je dit? Vertel!

Challenge: Probeer je eens bewust te zijn van je gedachten. Zijn die positief of negatief?


Meer over dit onderwerp?

Bron; Routeplanner 3/4, 5.4.3.1 | communiceren | Gesprekken voeren | Onze innerlijke stemmen