In het begin

Is de aarde ontstaan volgens het scheppingsverhaal?


Wat gebeurde er “in het begin“? Is de aarde in zes dagen geschapen volgens het scheppingsverhaal of is hij ontstaan door een big bang? Daar zijn de meningen over verdeeld. Hoe denk jij erover?

Wat denk jij; is de aarde ontstaan volgens het scheppingsverhaal?

Waar komen we vandaan?

Wat weten we eigenlijk van de oorsprong van de schepping?

Er waren geen menselijke getuigen aanwezig bij het ontstaan van de wereld. Wat over de schepping en het ontstaan van dingen wordt gezegd, kan daarom niet gebaseerd zijn op persoonlijke ervaring of waarneming door mensen.

De Bijbelse verklaring van het ontstaan van de wereld is gebaseerd op het geloof dat God alles heeft geschapen. Dat is geen wetenschappelijke conclusie, maar een geloofsuitspraak.

Het scheppingsverhaal volgens de Joodse, Christelijke traditie.

‘In het begin maakte God de hemel en de aarde.’ Zo begint de Bijbel, met een verhaal over de schepping. In zes dagen wordt de aarde en alles wat er op leeft gemaakt en de mens is hier het hoogtepunt van.

In het begin schiep god de hemel en de aarde. Heel de aarde was met water bedekt en alles was donker. God zei: Laat er licht zijn. En er was licht. God scheidde het licht van de duisternis, en hij noemde de eerste dag en de eerste nacht van de schepping.

Daarna zei God: ‘Laat er lucht boven de wateren zijn, en hij noemde de lucht hemel en dat was op de tweede dag.

De derde dag liet God droog land uit de water oprijzen, en hij noemde het land aarde en de wateren zee. En er groeide grassen uit de aarde en allerlei planten; knoppen gingen open, zaden ontkiemde en vruchten rijpten in overvloed aan de bomen.

De vierde dag zei God: Ér moeten lichten in de hemel zijn om de dag van de nacht te onderscheiden en de jaargetijden aan te geven.

Twee lichten schiep hij: het grootste om te stralen overdag, het kleinste om te schijnen in de nacht. Het grote licht noemde God de zon, het kleinere de maan. Rondom de maan plaatste hij de sterren.

Op de 5de dag schiep God alles wat leeft in het water en in de lucht. Hoog boven de aarde vlogen de vogels, in de diepte van de zeeën zwommen vissen, groot en klein.

Op dag 6 schiep God alle dieren op aarde, van de wilde dieren in de woestijn en het oerwoud tot het grazende vee in het veld.

Toen zei God: Ik zal mensen maken om voor de aarde te zorgen. ‘En God schiep de mens, als beeld en gelijkenis van zichzelf. Hij schiep de mens als man en vrouw. Het was de 6de dag van de schepping.

Op de zevende dag rustte God, want de schepping was voltooid. En God zag dat alles goed was.

Wil je van de schoonheid van de aarde genieten? Klik dan op onderstaande link;

Het scheppingsverhaal versus hier en nu..

Elke dag dat er iets werd geschapen, staat er in de Bijbel: ‘En God zag dat het goed was”. Oftewel, Hij keek ernaar, evalueerde het en zag dat het precies was wat Hij had bedacht.

Hoe zou God er nu tegenaan kijken?

Zou hij nog steeds zeggen: Hij zag dat het goed was?

Na 6 dagen van creëren, was er een rustdag.  

Waarom heeft God een rustdag ingebouwd?

Neem jij zelf ook ‘rust’? Hoe?

De mens werd pas op de 6e dag geschapen. In de Bijbel staat dat dit de ‘kroon’ op zijn werk was. De mens is gemaakt om voor alles te zorgen wat er is gemaakt.

Doen we dit voldoende? 

Waar zou Hij nu echt trots op zijn?