Ramadan; meer dan alleen niet eten!

De islamitische vastenmaand ramadan start op 10 maart. Een maand lang mogen moslims op vaste tijden niet eten, drinken, roken en vrijen. De ramadan is alleen veel meer dan dat!


Je kent vast en zeker iemand, een vriend(in), een collega, een (mede)student of de buren, die vast(en) tijdens de ramadan. Om hen te ondersteunen, is het interessant om te weten waarom diegene dit doet.

Doe jij mee aan de ramadan, dan steken we je graag een hart onder de riem! Zet hem op!

Wat weet jij over de ramadan?

Doe jij mee aan de ramadan? Hoe ervaar jij deze vastenmaand?

Wie doet er in jouw familie-/vriendenkring mee aan de ramadan?

Misschien ben jij de laatste tijd vanuit een ander geloof ook aan het vasten geweest. Wil je meer weten over Veertig Dagentijd in relatie tot ramadan. Lees dan onderstaand artikel:

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender waarin tussen zonsopgang en zonsondergang door moslims over de hele wereld gevast wordt. Dit vasten duurt 29 of 30 dagen aan één stuk. Zodra de zon weer ondergaat, mag het vasten onderbroken worden met een bescheiden (dus niet bunkeren!!) maaltijd.

Weetje 1: De ramadan valt niet altijd in dezelfde tijd van het jaar. De stand van de maan speelt hierin een belangrijke rol. Hoe werkt dit nou eigenlijk? De maan draait om de aarde. Wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon staat, is deze vanaf de aarde niet te zien. Het is weer nieuwe maan als er een klein randje (vorm van een sikkel – zie foto hierboven) te zien is. De ramadan begint als het voor de negende keer nieuwe maan is. Een maanmaand duurt gemiddeld een dag korter dan een zonnemaand. Daarom duurt een maanjaar 10 tot 12 dagen korter dan een zonnejaar. Om die reden begint de ramadan ieder jaar 10 tot 12 dagen eerder en verschuift deze door de seizoenen, zodat mensen in verschillende landen niet steeds dezelfde (weers)omstandigheden ondervinden.

Laten we even terugkomen op de titel van dit stuk: de ramadan is meer dan alleen niet eten! Opoffering en bezinning zijn tijdens de ramadan belangrijke kernwaarden. Kernwaarden bepalen je prioriteiten, wat je doet en hoe je het doet. Bij de ramadan staan ze in het teken van het reinigen van lichaam en geest in de vorm van vergeving, bezinning, opofferingen en zorgen voor mensen die het minder hebben. In deze maand is het de bedoeling dat de vastende zich bewust wordt van zijn/haar slechte gewoonten, zoals roddelen, vloeken, jaloezie, ruzie maken, ondankbaar zijn en deze afleert. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het geloof, door bijvoorbeeld veel te bidden.

Wat zijn in jouw kernwaarden in het leven? Op welke momenten/situaties denk jij daar extra aan?

Stel je eens voor dat je alleen ’s nachts een bescheiden maaltijd mag nuttigen. Zou jij de ramadan kunnen volbrengen?

Respectvol is het zeker niet om uitgebreid te eten voor het oog van mensen die meedoen aan de ramadan. Stel jezelf eens voor dat je met een knorrende maag moet toezien hoe anderen een heerlijke maaltijd nuttigen.

Hoe kun jij rekening houden met iemand die meedoet aan de ramadan? Hoe kunnen we er op school rekening mee houden? Of op het werk en in het verkeer?

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die meedoet aan de ramadan?

Wil je iemand een gezegende ramadan wensen? Zeg dan ‘Ramadan Kareem’.

Weetje 2: Om het vasten te verbreken, eten moslims bij zonsondergang als eerste een dadel. Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven.

Weetje 3: Vrouwen dragen tijdens de maand ramadan geen make-up. Vrouwen die toch make-up willen dragen, brengen een subtiel laagje aan op hun gezicht.

Nog even een korte samenvatting:

Ramadan gaat over meer dan niet eten of drinken. Je mag ook geen ruzie maken, liegen of roddelen. Wat lijkt jou moeilijker?  Waarom?

De meeste mensen die vasten verwachten geen hulp, maar een gesprek over hoe je hen kan steunen kan heel goed uitpakken. Vraag aan je vriend(in) / medestudent / buurman hoe je hem/haar zou kunnen ondersteunen en doe het!

Wil jij meevoelen met de armen en solidair zijn met de mensen die meedoen aan de ramadan? Probeer eens één dag/aantal dagen te vasten of te minderen met eten. Al doe je één dag mee, dan telt dat ook.