Internationale vrouwendag: Eén wereld, duizend vrouwen!

Op 08 maart is het Internationale Vrouwendag. Een wereldwijde feestdag waarop we de economische, politieke en sociale vooruitgang van vrouwen vieren. Op deze dag vragen we ook aandacht voor de stappen die nog moeten worden genomen om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken. Nog steeds worden vrouwen in bepaalde delen van de wereld onderdrukt en zijn ze vanwege hun vrouw-zijn niet veilig.


Eén wereld, duizend vrouwen is het thema voor Internationale Vrouwendag 2024 en gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen vanuit verschillende culturen. Een positief thema, want hoe mooi is het dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn, maar ook overeenkomsten hebben?

08 maart 1908

08 maart, een dag waarop iedere vrouw centraal staat, gaat terug naar de oorsprong in 1908. In dit jaar kwamen duizenden vrouwen op voor hun rechten. Vroeger werkten Amerikaanse vrouwen onder slechte werkomstandigheden in de allerlaagste posities van de textielindustrie. Ze kregen weinig loon en hadden te maken met seksueel geweld. Een jaar later, 1909, was de eerste Vrouwendag in Amerika een feit, wat in 1911 gevolgd werd door de viering van de vrouw in meerdere landen. Zo’n tien jaar later werd de Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd op 8 maart, een datum die anno 2024 nog steeds gemarkeerd staat in de agenda als Internationale Vrouwendag.

Vroeger verdienden vrouwen minder dan mannen. Ze hadden de slechtste baantjes of mochten niet naar school en werken. Thuis hadden ze alle zorgtaken voor huis en gezin. Vrouwen mochten hun mening niet geven, konden zich niet vrij bewegen en waren vaak slachtoffer van seksueel geweld. Vroeger……is dat zo? Hoe staat het nu met de positie van vrouwen in de wereld?

Hebben vrouwen dezelfde rechten als mannen in Nederland/in de wereld?

Hoe is de verdeling in taken bij jouw thuis verdeeld?

08 maart 2024

We zijn nu een eeuw verder en Internationale Vrouwendag is nog altijd aan de orde. In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 13,5% minder dan mannen. Bijna alle vrouwen en meisjes hebben wel eens te maken gehad met seksistische opmerkingen of grapjes (haha, leuk hoor!). Er is nog steeds weinig waardering voor al het onbetaalde werk dat vrouwen doen en er is vaak geen gelijke verdeling in het huishouden tussen mannen en vrouwen in een heterorelatie. De mentale gezondheid van meisjes is in vier jaar tijd sterk verslechterd, terwijl die van jongens constant is gebleven. Op televisie zijn de meeste deskundigen in nieuws- en actualiteitenprogramma’s nog steeds man (73%) en van alle beursgenoteerde bedrijven heeft slechts 5% een vrouwelijke CEO.

Vorig jaar kon de voormalig Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers niet bedenken wat femicide was (“help mij even…” zei hij tegen de verslaggever van Hart van Nederland). Dit terwijl in Nederland iedere acht dagen een vrouw wordt vermoord, omdat ze vrouw is. Er zijn volgens het CBS elk jaar 100.000 slachtoffers van aanranding, verkrachting en/misbruik. Negentig procent daarvan is vrouw (en dan tellen ze fysieke seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen nog niet mee).

Dit zijn alleen cijfers in Nederland. In Afghanistan zorgen de Taliban ervoor dat meisjes niet meer naar school kunnen en in Iran werden laatst meisjes op meer dan vijftig scholen vergiftigd. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat de scholen sluiten en zij niet langer onderwijs krijgen. In Indonesië is er in december een wet aangenomen die ervoor gaat zorgen dat vrouwen kunnen worden bestraft als ze vreemdgaan of seks hebben voor het huwelijk. Het doel was om in 2030 wereldwijd gendergelijkheid te bewerkstellingen, maar of we dat redden is maar de vraag; er is nog veel te overwinnen.

Mag iedereen meedoen?

Een vrouwendag gaat niet alleen om onderdrukking van en de gevolgen daarvan voor vrouwen, maar het gaat ook over kansengelijkheid en een inclusieve maatschappij zijn. Zijn we dat? Mag en kan iedereen echt meedoen in onze maatschappij? Op 08 maart komen we ook op voor de rechten van alle mensen die zich als vrouw identificeren en non-binaire mensen. Feminisme is niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die zich feminist voelt.

Ken jij powervrouwen aan wie we veel te danken hebben?

Wie is voor jou een powervrouw?

De geschiedenis kent heel wat bijzonder intelligente, machtige en inspirerende vrouwen. Stuk voor stuk pioniers voor vrouwenrechten en rassengelijkheid. Zij hebben de wereld van wetenschap, wiskunde, luchtvaart en literatuur mee vorm gegeven. Op Mbo-college Firda Emmeloord vind je in de week van 04 tot 08 maart een expositie in het Atrium van verschillende powervrouwen. Neem er eens een kijkje en ontdek wie jij wel/niet kent.