JOMO!

Snel boodschappen doen voor een etentje, cadeautje kopen voor een verjaardag, afspreken met mensen die je niet eens zo heel goed kent…. Haasten. Overal bij willen zijn. Tijdens de lockdown vielen heel veel verplichtingen weg. We kwamen erachter dat dit eigenlijk wel heel lekker was. Rust, tijd voor jezelf, niet overal meer bij kunnen zijn. Maar hoe hou je dat fijne gevoel vast nu alles weer in volle gang is?


Misschien ken je het begrip FOMO wel. Letterlijk betekent dit Fear Of Missing Out. Dit houdt in dat je bang bent om iets leuks te missen. En omdat we hier bang voor zijn, checken we de hele dag door onze socials en zeggen we tegen alles ‘ja’, wat weer kan zorgen voor stress, angst en vermoeidheid. Uit onderzoek van Trimbos blijkt zelfs dat 97% van de studenten last heeft van stress, en dat 54% prestatiedruk ervaart. En niet alleen studenten ervaren FOMO; alle social media-gebruikers kunnen er last van hebben (happinez.nl).

Herken je dit? Heb je ook wel eens last van FOMO? Wanneer?

FOMO wordt JOMO

Als tegenreactie op FOMO is nu JOMO in het leven geroepen. JOMO betekent Joy Of Missing Out en is precies het tegenovergestelde van FOMO; je geniet juist van het feit dat je er (even) niet bij bent. Je kiest er bewust voor om wat vaker ‘nee’ te zeggen en maakt tijd voor jezelf vrij. Klinkt goed, of niet?

Communicatie-studenten Tora Meffert (24) en Joep Theunissen (22) zetten zich in om JOMO onder de aandacht te brengen. Ze beheren een Instagram- en TikTok-account, waar ze content delen over de voordelen van JOMO. Hiermee willen ze anderen inspireren om vaker voor zichzelf te kiezen. In hun bericht staat: ‘Ben je het zat om de druk van FOMO te voelen? Wij ook! Laten we samen JOMO omarmen en genieten van het moment!

Wat vind je van JOMO?

Zeg jij wel eens ‘nee’ als er iets aan je gevraagd wordt? (En dan gaat het niet om de vraag of je even wil helpen met de afwas)
Waarom wel of niet?

JOMO gaat er dus om dat je de tijd neemt om meer in het hier en nu te zijn. Wanneer je dat doet, zul je zien dat het bij een ander echt niet altijd beter is. Of leuker. Of gezelliger. Neem de tijd om te zien dat het bij jou eigenlijk ook prima gaat. Is dat makkelijk? Nee. Oefenen dus!

7 redenen om nee te zeggen (Instagram JOMO):

  • Je hebt er geen zin in;
  • Je hebt er geen tijd voor;
  • Je vindt het nutteloos;
  • Het geeft je geen energie;
  • Je doet liever iets anders;
  • Je ziet geen toegevoegde waarde;
    Je vindt het niet leuk.

Kun jij nog meer redenen bedenken om een keer ‘nee’ te zeggen op bijvoorbeeld een sociale verplichting?

Tips voor JOMO!

  1. 1. Maak een afspraak met jezelf. Zet die in je agenda en neem dit serieus. Krijg je een uitnodiging voor die datum, weiger dit dan: je hebt immers al een afspraak.
  2. 2. Maak een relaxlijst: wat vind jij leuk om te doen? Sporten, dansen, wandelen? Als je het niet gewend bent om tijd alleen door te brengen, helpt het om een plan te hebben.
  3. 3. Neem je telefoon niet mee naar het toilet. Zo kun je lekker filosoferen op de WC over belangrijke levensvragen. Of vraag jezelf af: Wat zou ik vandaag doen als ik geen verplichtingen had? En “wat zou ik vandaag het liefst met mijn tijd willen doen als álles mogelijk was?”
  4. 4. Zet alle push-notificaties uit op je telefoon. Pas wanneer er zelf voor kiest om je telefoon op te pakken en de app te openen, krijg je alle meldingen te zien. Op die manier word je minder getriggerd om telkens wanneer er een melding binnenkomt naar je telefoon te grijpen.
  5. 5. Dagdromen bevordert je creativiteit. Creëer daarom wat rustmomenten gedurende de dag om deze energie te laten stromen. Zo krijg je van relaxed voor je uit staren nog briljante ideeën ook en heb je daarna tijdens het werk je focus weer terug.
  6. 6. Dagdromen bevordert je creativiteit. Creëer daarom wat rustmomenten gedurende de dag om deze energie te laten stromen. Zo krijg je van relaxed voor je uit staren nog briljante ideeën ook en heb je daarna tijdens het werk je focus weer terug.
  7. 7. Geniet gewoon van de momenten die je meemaakt. Leef in het hier een nu!